28.11.2022 | понеделник | 02:50

Без оранжерийни зеленчуци през зимата, ако държавата не подпомогне производителите

Публикувано:

Сподели поста:

Няма да има зимно оранжерийно производство на зеленчуци – краставици, домати. Причината за това решение са повишените цени на газа, пелетите, с които се отопляват тези съоръжения. Поради тази причина хората масово изтеглят производствения процес за март-април, когато ще бъде по-топло. Това обяви пред NewsOne изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Теодора Кръстева.

„За съжаление едни скъпоструващи оранжерийни комплекси ще останат празни. По-страшното е, че ще останат хора на улицата, защото масово колегите освобождават професионална работна ръка, която не се знае дали ще се върне, когато времето стане топло“, коментира тя.

От думите й става  ясно, че държавата не подкрепя по никакъв начин оранжеристите, както прави с други бизнеси.

„Имаме входирано писмо до служебния премиер, ресорния ни министър. За нас е важно да имаме елементарни условия за производство. Ние искаме да имаме условия да произвеждаме и да можем спокойно да продаваме зеленчуците си, и да имаме възвръщаемост. Очаквахме поне 70% да се покрият разходите“, посочва директорът и добавя, че искат да разберат как държавата ще им помогне в настоящата ситуация, тъй като секторът им е в колапс.

Кръстева споделя, че по борсите има македонска, албанска и турска продукция. Тя пита как се осъществява контролът по границите за използването на пестициди.

„Знаем ли какво ядем? Това е много страшно, защото това което се произвежда в България е съгласно изискванията на ЕК за качествен контрол над препаратите. Нашите колеги масово използват био продукти“, пояснява тя.

Теодора Кръстева припомня, че от години се борят за обратното начисляване на ДДС, за да излязат от сенчестата икономика нерегламентираните производители.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...