fbpx
More

  Без оранжерийни зеленчуци през зимата, ако държавата не подпомогне производителите

  През студените месеци ще ядем вносни домати и краставици

  Няма да има зимно оранжерийно производство на зеленчуци – краставици, домати. Причината за това решение са повишените цени на газа, пелетите, с които се отопляват тези съоръжения. Поради тази причина хората масово изтеглят производствения процес за март-април, когато ще бъде по-топло. Това обяви пред NewsOne изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Теодора Кръстева.

  “За съжаление едни скъпоструващи оранжерийни комплекси ще останат празни. По-страшното е, че ще останат хора на улицата, защото масово колегите освобождават професионална работна ръка, която не се знае дали ще се върне, когато времето стане топло”, коментира тя.

  От думите й става  ясно, че държавата не подкрепя по никакъв начин оранжеристите, както прави с други бизнеси.

  “Имаме входирано писмо до служебния премиер, ресорния ни министър. За нас е важно да имаме елементарни условия за производство. Ние искаме да имаме условия да произвеждаме и да можем спокойно да продаваме зеленчуците си, и да имаме възвръщаемост. Очаквахме поне 70% да се покрият разходите“, посочва директорът и добавя, че искат да разберат как държавата ще им помогне в настоящата ситуация, тъй като секторът им е в колапс.

  Кръстева споделя, че по борсите има македонска, албанска и турска продукция. Тя пита как се осъществява контролът по границите за използването на пестициди.

  “Знаем ли какво ядем? Това е много страшно, защото това което се произвежда в България е съгласно изискванията на ЕК за качествен контрол над препаратите. Нашите колеги масово използват био продукти“, пояснява тя.

  Теодора Кръстева припомня, че от години се борят за обратното начисляване на ДДС, за да излязат от сенчестата икономика нерегламентираните производители.