fbpx
More

  Без каруци в София от следващото лято

  Ще бъде задържана не само каруцата, но и конят

  От юни 2022 г. да бъде забранено движението на пътни превозни средства с животинска тяга. Това обяви председателят на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера. За целта ще бъде внесен доклад тази седмица с предложения за промени в Наредбата.

  Контрера обясни, че контролът ще се осъществява от Столичния инспекторат, Общинската полиция и от аварийното звено на общината.

  Той обясни, че освен каруцата ще се задържат и конете, като собственикът ще може да си го прибере, след като заплати нужните разходи и докаже, че животното има паспорт.

  „За тези временно задържани животни ще се грижи общинското предприятие “Екоравновесие”. Мястото, на което ще се возят животните, ще е в Требич, като са нужни около 200 000 лв. за изграждане на нужната инфраструктура“, обясни още той.

  В отговор на въпрос на NewsOne, че в някои райони на София няма друга алтернатива за превоз, Контрера заяви, че няма населено място в Столичната община без обществен транспорт.

  „Хубаво е тези кметове на села, когато внесем доклада, да представят справката колко регистрирани такива средства има по Наредбата. Сега има задължение те да се регистрират в съответния район. Аз подозирам, че или няма, или съвсем малко от тях са регистрирани“, коментира той и подчерта, че такова превозно средство, ако не е обозначено със светлоотразители то е опасно не само през тъмната част на деня, но и през зимата, когато видимостта намалява.

  „Това предложение не е самоцелно. Ние го правим в опит най-сетне по тази тема да влезем в 21 век, защото е факт, че подобно каране на каруци в друг европейски град няма. Крайно време е да скъсаме с тази практика“, заяви председателят на комисията.

  Той уточни, че забраната ще важи за територията на цялата Столична община и няма да има изключения.

  „Предложението ще бъде внесено тази седмица, срокът за обсъждане е един месец, след което ще бъде разгледано в залата на СОС“, посочи той.

  На друг въпрос на NewsOne дали очакват напрежение и протести от страна на общността, която използва този вид транспорт, Контрера каза, че е възможно да се стигне до подобна ситуация.

  „Не смятам, че управлението на каруца в София е адекватно средство за придвижване. Да не говорим, че немалка част от тези, които ги управляват, са непълнолетни или малолетни“, коментира още председателят.

  По думите му малките незаконни сметища са в резултат от дейността на хората с каруци, които извозват отпадъци срещу заплащане и ги изхвърлят по паркове.

  „Такива случаи имаме в „Западен парк“, „Нови искър“, район „Кремиковци“ и т.н. Това е съществен проблем за екологията“,посочи той.

  Контрера обърна внимание и на съдбата на конете.

  „Не може да допускаме в 21 в. по софийските улици някакви малолетни вандали да бият животно почти до кръв.  Не е нормално. Затова нашето предложение е да ограничим ползването на тези каруци. По естествен път ще отпадне и необходимостта от отглеждането при абсурдни условия на тези коне. Най-вероятно те ще бъдат продадени“, добави още той и подчерта, че ако задържано животно не бъде потърсено от стопанина му, то ще бъде регистрирано като собственост на общината и ще може да се ползва навсякъде – държавни горски стопанства, общинска полиция. Попитан дали хората могат да махнат каруцата, но да започнат да яздят конете в града, председателят коментира, че без каруцата, с която се осъществява бизнесът, те нямат икономически ефект.