28.11.2022 | понеделник | 03:15

Без каруци в София от следващото лято

Публикувано:

Сподели поста:

От юни 2022 г. да бъде забранено движението на пътни превозни средства с животинска тяга. Това обяви председателят на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера. За целта ще бъде внесен доклад тази седмица с предложения за промени в Наредбата.

Контрера обясни, че контролът ще се осъществява от Столичния инспекторат, Общинската полиция и от аварийното звено на общината.

Той обясни, че освен каруцата ще се задържат и конете, като собственикът ще може да си го прибере, след като заплати нужните разходи и докаже, че животното има паспорт.

„За тези временно задържани животни ще се грижи общинското предприятие „Екоравновесие“. Мястото, на което ще се возят животните, ще е в Требич, като са нужни около 200 000 лв. за изграждане на нужната инфраструктура“, обясни още той.

В отговор на въпрос на NewsOne, че в някои райони на София няма друга алтернатива за превоз, Контрера заяви, че няма населено място в Столичната община без обществен транспорт.

„Хубаво е тези кметове на села, когато внесем доклада, да представят справката колко регистрирани такива средства има по Наредбата. Сега има задължение те да се регистрират в съответния район. Аз подозирам, че или няма, или съвсем малко от тях са регистрирани“, коментира той и подчерта, че такова превозно средство, ако не е обозначено със светлоотразители то е опасно не само през тъмната част на деня, но и през зимата, когато видимостта намалява.

„Това предложение не е самоцелно. Ние го правим в опит най-сетне по тази тема да влезем в 21 век, защото е факт, че подобно каране на каруци в друг европейски град няма. Крайно време е да скъсаме с тази практика“, заяви председателят на комисията.

Той уточни, че забраната ще важи за територията на цялата Столична община и няма да има изключения.

„Предложението ще бъде внесено тази седмица, срокът за обсъждане е един месец, след което ще бъде разгледано в залата на СОС“, посочи той.

На друг въпрос на NewsOne дали очакват напрежение и протести от страна на общността, която използва този вид транспорт, Контрера каза, че е възможно да се стигне до подобна ситуация.

„Не смятам, че управлението на каруца в София е адекватно средство за придвижване. Да не говорим, че немалка част от тези, които ги управляват, са непълнолетни или малолетни“, коментира още председателят.

По думите му малките незаконни сметища са в резултат от дейността на хората с каруци, които извозват отпадъци срещу заплащане и ги изхвърлят по паркове.

„Такива случаи имаме в „Западен парк“, „Нови искър“, район „Кремиковци“ и т.н. Това е съществен проблем за екологията“,посочи той.

Контрера обърна внимание и на съдбата на конете.

„Не може да допускаме в 21 в. по софийските улици някакви малолетни вандали да бият животно почти до кръв.  Не е нормално. Затова нашето предложение е да ограничим ползването на тези каруци. По естествен път ще отпадне и необходимостта от отглеждането при абсурдни условия на тези коне. Най-вероятно те ще бъдат продадени“, добави още той и подчерта, че ако задържано животно не бъде потърсено от стопанина му, то ще бъде регистрирано като собственост на общината и ще може да се ползва навсякъде – държавни горски стопанства, общинска полиция. Попитан дали хората могат да махнат каруцата, но да започнат да яздят конете в града, председателят коментира, че без каруцата, с която се осъществява бизнесът, те нямат икономически ефект.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...