26.01.2023 | четвъртък | 23:38

Без документи на хартия за услуги по Наредбата за специално ползване на пътищата

Публикувано:

Сподели поста:

С промени в Наредбата за специално ползване на пътищата (НСПП) отпада изискването за представяне на някои от официалните удостоверителни документи на хартиен носител.

Целта на промените е да бъде улеснено административното обслужване на гражданите и бизнеса.

От заявителите няма да бъде изисквана за предоставяне информация или документи, които са налични при административния орган или при друг орган. Те ще се осигуряват служебно от администрацията, която управлява пътя, и за тях ще се дължат такси от заинтересуваните лица в предвидените в закон и/или подзаконов нормативен акт случаи. Също така съгласуванията с органите на Министерството на вътрешните работи на комуникационно-транспортният план и техническият проект в частите „Пътна“ и “Организация и безопасност на движението“ ще бъдат извършвани по служебен път. Служебно ще се изисква и скица за имота, когато специалното ползване засяга обслужващите зони на пътя.

С промените се определя 14-дневен срок за извършване на оглед и съставяне на протокол от него. Досега в нормативна уредба не се предвиждаше краен срок за извършване на огледа, а той е едно от условията за издаване на разрешението за специално ползване на пътя чрез изграждане на търговски крайпътен обект и пътни връзки към него или за издаване на разрешение за специално ползване на пътя чрез изграждане на рекламно съоръжение.

С измененията се дава възможност, по изключение и при спазване на допълнителни мерки за безопасност, да се изграждат нови пътни връзки към търговски крайпътни обекти в зоните за престрояване преди кръстовища и пътни възли, шлюзове, връзки на пътни възли и уширени пътни участъци, предназначени за кацане на самолети.

Въвежда се облекчена процедура за издаване на разрешения за специално ползване на пътищата чрез експлоатация на търговски крайпътен обект, чиито разрешения за ползване по смисъла на Закона за устройство на територията са издадени преди влизане в сила на настоящото постановление. Това са обекти, които на практика са съществуващи, но независимо от това и към момента следва да преминат през цялостната процедура по издаване на разрешение за експлоатация по смисъла на наредбата.

С промените в наредбата се стандартизират услугите на общините, свързани със специалното ползване на пътищата, прецизират се текстове и тя се привежда в съответствие с вече направени изменения в нормативната уредба.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...