fbpx
29.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 17:41

Белият дом: Очакваме минимално отражение върху САЩ и световната икономика от евентуален дефолт на Русия

Русия ще помогне за преодоляване на продоволствената криза, ако бъдат снети санкциите, каза Путин на Драги

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Вашингтон очаква минимално отражение върху САЩ и световната икономика от обявяването от Русия на евентуален дефолт по дълга, каза Белият дом, цитиран от Ройтерс.

“Очакваме отражението върху САЩ и световната икономика да бъде минимално, предвид това, че Русия вече е финансово изолирана”, каза на пресконференция говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

САЩ тласнаха Русия по-близо до ръба на исторически дефолт по дълга в сряда, следа като не удължиха лиценза за плащане на държателите на руски държавни ценни книжа в момент, когато Вашингтон засилва натиска върху Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

Междувременно руският президент Владимир Путин е изразил готовност да помогне “за преодоляване на световната продоволствена криза”, дължаща се на блокирането на украинския и руския износ на зърно заради войната, при условие че бъдат вдигнати наложените на страната му санкции, предаде Франс прес, като се позова на Кремъл.

Съобщението бе публикувано след телефонен разговор днес между Путин и премиера на Италия Марио Драги. Той се е състоял по инициатива на италианската страна, допълва БТА.

Руският президент определил санкциите като “политически мотивирани”. Обвиненията на Запада, че Русия блокира износа на украинско зърно, са неоснователни, уверил той.

“Появилите се трудности са свързани с нарушаването на производствените и логистичните вериги, както и с финансовата политика на западните страни по време на коронавирусната пандемия”, казал Путин. “Ситуацията се влоши заради антируските ограничения, наложени от САЩ и ЕС”, добавил той, визирайки безпрецедентните санкции, наложени на Москва.

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here