fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:08:09
неделя | 29.05.2022 | 02:08:09
16.8 C
София

Белград: Прекратяването на доставките на газ за Полша и България не влияе на снабдяването на сръбския пазар

Получаваме газ по Балкански поток в договорените количества от шест млн. куб. м. дневно, заяви Зорана Михайлович

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Сръбският вицепремиер и министър на енергетиката Зорана Михайлович заяви днес, че прекратяването на доставките на газ от Газпром за Полша и България не влияе на снабдяването на сръбския пазар, съобщава белградският вестник “Данас”.

“Получаваме газ по Балкански поток в договорените количества от шест милиона кубични метра дневно. Изразходваме около 4,6 милиона кубични метра на ден, което означава, че имаме достатъчно за нашите нужди. Въпреки редовното снабдяване обаче ние и по-рано обмисляхме какво можем да направим, ако се стигне до непредвидени ситуации, тоест до прекратяване на доставките на газ за транзитна държава, която, както се е случвало по-рано, може да взима газ за своите нужди. Не трябва да се забравя, че България е сто процента зависима от руския газ и няма възможност да си достави газ от други източници. Надяваме се това да не се случи, през цялото време сме в комуникация с тях”, е цитирана да казва Зорана Михайлович.

Тя заяви, че сръбската държава е готова да се справи и с такава ситуация, допълва БТА.

“Имаме няколко възможности, тоест варианти, за които сме напълно готови. Единият е да използваме газ от газохранилището в Банатски двор, където засега имаме газ за 21 дни само в нашата част. В руската част има резерви за още 22 дни. От това газохранилище можем да изтегляме пет милиона кубични метра дневно и допълнително да заменим газа с друг енергоизточник – обикновено това е мазут. Друг вариант е да допълним газохранилището в Банатски двор, а трети – да наемем капацитети в някое хранилище извън Сърбия, например в Унгария и да помислим за съвместно с Европа купуване на газ”, обясни тя.

Обмислят се всички варианти за осигуряване на достатъчни количества газ за предстоящия зимен сезон, когато потреблението е от 11 до 15 милиона кубични метра на ден. Що се отнася до нов договор с Газпром, Зорана Михайлович посочи, че един от вариантите е продължаването на досегашния договор до края на годината, вместо сключването на нов дългосрочен договор.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук