fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:21

Белгийски прасета се будят с рок и заспиват с песен за „Лека нощ“

Свинеферма до Брюксел е изработила специален плейлист

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Прасетата меломани се отглеждат във ферма до Брюксел. Те предпочитат  сутрин да слушат рок и весели танцувални ритми, а вечер си лягат с приспивни песни. Това става ясно от нашумелия случай със свиневъда Пит Поесманс.

“Един топ спортист трябва да бъде напълно здрав както физически, така и психически. Същото важи и за прасетата. Това е много важно за качеството на месото”, допълва фермерът.

Благотворното влияние на музикалното изкуство върху свинската популация е открито от сина на Поесманс. Случайно затананикана песен по време на любовния период на прасетата разкрила любопитния факт, че те станали по-щастливи и благоразположени.

Наблюдавайки този благотворен ефект, фермерът Поесманс създава специален плейлист, който съвпада с различните части на деня.  Когато иска прасетата да са активни, мъжът им осигурява весела, танцувална музика. В края на деня ги слага да си лягат с приспивни песни.

“Веселите танцувални песни са най-големите хитове. Те (прасетата, б. ред.) започват да махат с опашки, а когато е наистина динамично, дори започват да танцуват наоколо и да лудуват. Рок музиката е твърде силна и не се харесва на всички прасета”, разказва Поесманс.

Фермерът е информирал екип от изследователи за откритието си, а те са осигурили финансиране в размер на 75 000 евро от фонд на ЕС и белгийския регион Фландрия, за да проучат твърденията му.

“Не се знае много за реакцията на прасетата на музика, но опитът на Поесманс потвърждава съществуващите знания за въздействието на звуците върху животните като цяло”, уточнява координаторът на проекта Сандер Палманс

Откритията биха могли да имат практическо въздействие върху индустрията, тъй като стресът при животните влияе върху качеството на месото, допълва и свиневъдът Поесманс.

Резултатите от изследванията на белгийските учени ще бъдат готови в края на 2022 година.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img