5.12.2022 | понеделник | 03:07

Бележим 25 години от създаването на Асоциацията на прокурорите в България

Публикувано:

Сподели поста:


Днес, 25.11.2022 г., в Съдебната палата в София се проведе тържествена конференция по повод 25 години от основаването на Асоциацията на прокурорите в България.

Приветствия към ръководството и членовете на АПБ отправиха Ашли Варгес, регионален мениджър на Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, главният прокурор на Република България Иван Гешев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, директорът на Националния институт на правосъдието Меглена Тачева, председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов и др.

Снимка: АПБ

„За мен е чест да отпразнувам тази годишнина с вас. Благодаря за доброто сътрудничество и изключително ползотворното партньорство през последните 25 години. Заедно дадохме и ще дадем надежди и мечти за българските деца. Иска ми се да виждам повече млади хора в професиите на прокурори и съдии и съм уверен, че с работата си асоциацията ще спомогне за това“, обърна се Ашли Варгес към присъстващите в зала „Тържествена“ в Съдебната палата.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев поздрави членовете на асоциацията и отбеляза, че тя се е утвърдила като водещ фактор за защита на независимостта не само на магистратите, но и на цялата съдебна система.

„Дейността на Асоциацията на прокураорите е насочена към правото и законността, към независимостта на съдебната власт. Тя е единна, сплотена, в нея членуват активни и целенасочени в отстояването на интересите на съдебната власт хора. През всички тези години асоциацията успешно изпълнява целите си за обединение на прокурорите в цялата страна, утвърди се като авторитетен пазител на прокурорската професия, повиши информираността на гражданите, а оттам и доверието в съдебната система“, каза Боян Магдалинчев.

Иван Гешев отправи поздравления по повод 25-ата годишнина на съсловната организация в качеството си не само като главен прокурор, но и като член на АПБ.

„За мен е чест и гордост да съм част от тази асоциация. Тя защитава и съм сигурен, че ще продължи да защитава достойнството и професионалната чест на българските прокурори. Тя ги подкрепя не само при политически и медийни атаки, но ги защитава и от административен натиск. Няма по-голяма сила от това да бъдеш подкрепен от своята съсловна организации, от колегите и от приятелите си. Това дава импулс, сила да продължиш да работиш в интерес на гражданите, върховенството на закона и правосъдието“, подчерта главният прокурор.

Снимка: АПБ

Иван Гешев изтъкна ролята на АПБ в последните години не само заради предизвикателствата, произтичащи от пандемията от COVID-19, а и заради безпрецедентния политически натиск, на който прокуратурата и съдебната власт са подложени. Той посочи, че прокуратурата е изключително сплотена и благодарение на подкрепата съсловната организация.

„Тя показа съпричастност, чувство, емпатия към проблемите на българските граждани, показа разбиране към проблемите на българското общество“, каза Иван Гешев.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков призова членовете
на АПБ да продължават да работят със същия хъс и енергия за отстояване правата на прокурорите.

„Асоциацията вече е в най-хубавата си възраст, в която се изграждат
най-хубавите неща в една организация. Бъдете здрави! За постигането на по-голяма
нормалност в нашия живот“, каза Георги Чолаков.

Заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов приветства АПБ
за благотворителните инициативи и обучителните програми, които активно организира.

„В днешно време, когато обществото е все по-разделено, асоциацията а прокурорите е спойката, която обединява прокурорите. Това е важно, защото част от политическата класа отправя злостни, недвусмислени, некоректни нападки към прокуратурата. Когато се говори за съдебна реформа и реформа в правоприлагането, асоциацията трябва да поема активна роля, за да се чуе гласът на магистратите и да се защити независимостта на прокуратурата“, каза Борислав Сарафов.

Евгени Иванов изрази удовлетвореност, че за четвърт век асоциацията е успяла да стигне освен до колегите си прокурори и до хората.

„Животът на Асоциацията на прокурорите е много бурен, емоционален и много стойностен. Той далеч надхвърля рамките на обикновеното, далеч надхвърля клишетата. Според мен силата на асоциацията е в две основни неща – създаването на чувство за общност и възможността, която дава на колегите да се познават помежду си“, посочи Иванов.

Снимка: АПБ


„За да си член на Асоциацията на прокурорите трябва искрено да обичаш работата си и да обичаш своите колеги. Това не е задължение. Когато веднъж си бил член на асоциацията, ти я носиш завинаги в сърцето си. Независимо накъде те отведе вятърът на живота“, каза председателят на АПБ Владимир Николов. Той връчи почетни плакети на бивши членове на организацията, които са били сред учредителите й, както и на институции, с които Асоциацията на прокурорите работи в засилено партньорство.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...