fbpx
More

  Беларус ще проведе мобилизационни учения в граничещата с Украйна Гомелска област

  На 22 юни-1 юли се провеждат планирани учения с военнис военни комисариати - военноадминистративни агенции

  Беларус ще проведе през юни и юли мобилизационни учения в Гомелска област, съобщи държавната информационна агенция БелТА, предаде Ройтерс.

  Гомелската област на Беларус граничи с Украйна на юг и на места със зоната на изключване около мястото на катастрофата след аварията на ядрения реактор в Чернобил. На изток тя граничи с Русия.

  На 22 юни-1 юли се провеждат планирани учения с военнис военни комисариати – военноадминистративни агенции – в които ще участват и представители на въоръжените сили, съобщи БелТА, цитирайки Андрей Кривоносов, военен комисар на Гомелска област.

  “Събитията от този вид традиционно се провеждат с цел повишаване на бойната и мобилизационната готовност на военните комисариати и подобряване на военните знания и практически умения на отговорните за военна служба”, цитира БелТА думите на Кривоносов.

  От 28 юни до 16 юли ще се проведе военно обучение с лицата, подлежащи на военна служба във формирования за териториална отбрана, каза Кривоносов, цитиран от БТА.

  Близък съюзник на Русия, Беларус заяви през март, че нейните въоръжени не участват в това, което Москва нарича своя “специална операция” в Украйна, но тя служи като отправна точка за изпращането на хиляди руски войници през границата на 24 февруари, посочва Ройтерс.