fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 16:28

БДЖ ще търси пари от Световната банка за инвестиционната си програма

Модернизирането на подвижния състав ще донесе печалба от 28 млн. лв.

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

„БДЖ-Товарни превози“ ЕООД започва разговори със Световната банка за реализация на инвестиционната си програма за периода до 2024 г, информира Министерството на транспорта.

Дружеството ще преговаря за привличане до 400 млн. лв., за да закупи 5 нови електрически и 15 броя дизелови локомотиви, както и на 600 броя специализирани товарни вагони. Обновяването на подвижния състав и жп инфраструктура са основен приоритет Министерството на транспорта и съобщенията, се казва още в пресинформацията.

Програмата предвижда основни ремонти на 10 бр. локомотиви и 250 бр. товарни вагони.

В последните години „БДЖ-Товарни превози“ не успява да отговори на изискванията на пазара и има затруднения в изпълнение на графика на превози поради липсата на достатъчно подвижен състав.

Средната възраст на електрическите локомотиви е 45 години, а 90% от вагоните са доставени преди 40 години. Ремонтната поддръжка се извършва главно в локомотивните депа на дружеството, които нямат достатъчен капацитет, казват от министерството.

В същото време обемът на заявките за превоз се увеличава, а липсата на подвижен състав крие риск от загуба на клиенти и нереализирани печалби.

Модернизирането на подвижния състав ще донесе печалба от 28 млн. лв. само за първата година. Прогнозите са, че от втората година ще бъде генерирано допълнително по още 5% увеличение на приходите. Това предполага инвестицията от 400 млн. лв. да се изплати за срок от около 11 години, изчисляват от министерството на Събев.

По-рано тази седмица Министерството на транспорта отчете второ поредно тримесечие  с увеличение на приходите на националния железопътен превозвач. За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група “Холдинг БДЖ” ЕАД е в размер на 13.2 млн. лева.

Групата, която включва “БДЖ-Пътнически превози” ЕООД, “БДЖ-Товарни превози” ЕООД и “Холдинг БДЖ” ЕАД, за първи път от 10 години излиза на печалба, информира министър Събев.Т

ова важи и самостоятелно за “БДЖ-Товарни превози” ЕООД, което към края на юни реализира счетоводна печалба 6.9 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството от присъщата му дейност, се отчита положителен финансов резултат в размер на 2.2 млн. лева.

Разчетите показват, че “БДЖ-Товарни превози” ЕООД са били на загуба за целия 10-годишен период от 2012 г. до сега, припомни той.

По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, които бяха актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината, уточни Николай Събев.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img