fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 01:42

ББР дава 60 млн. лв. в подкрепа на туризма

Парите ще могат да получат микро, малки и средни фирми от сектора на ресторантьорството и хотелиерството, които са засегнати от пандемията

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Българската банка за развитие дава 60 млн. лева в  подкрепа на туризма. В рамките на програмата “Подкрепа за туризма” са предвидени два продукта – “Ликвидна помощ за ресторантьори” и “Ликвидна помощ за хотелиери”.

Предимството при тези нови условия е, че осигуряват достъп до финансиране и на фирми в просрочие до 90 дни при определени условия. Те ще могат да кандидатстват за рефинансиране на заеми, за оборотни средства, за освежаване и обновление и др.

Средствата ще се отпускат чрез: кредит овърдрафт, револвиращ кредит и кредит с отлагане на погасителните вноски при лихва от 2,8%.

Парите ще могат да получат микро, малки и средни фирми от сектора на ресторантьорството и хотелиерството, които са засегнати от пандемията.

Фирми с персонал до 49 души ще могат да се възползват от кредит до 500 000 лв., а тези с персонал до 249 души – до 750 000 лв.

Предвиден е и гратисен период от 12 месеца за ресторантьорите и 18 месеца за хотелиерите.

Стартът на новата програма беше скрепен с подписването на Меморандум от министъра на туризма Христо Проданов и двамата изпълнителни директори на ББР Живко Тодоров и Владимир Георгиев, в присъствието на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

“Искам да поздравя ръководството на ББР за това, че те наистина връщат банката към нейните устои и към това, което беше предвидено тя да прави, когато беше създадена”, каза Христо Проданов.

Той припомни, че когато банката е била създадена, нейната основна задача е била да подпомага и финансира малкия, средния и дребния бизнес.

“Впоследствие обаче тя се превърна в обслужваща банка на няколко едри котарака”, добави още Проданов.

От своя страна Лорер каза, че новата програма за подпомагане на туризма е пример за дейността на Българската банка за развитие оттук нататък и с нея банката показва новото си лице.

“Пред вас е новото лице на Българската банка за развитие. Днес започваме новата година с ярък пример каква ще бъде ББР оттук нататък”, посочи той.

Изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев добави, че банката се стреми да подпомогне най-засегнатия от кризата сектор.

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img