fbpx
18.5 C
София
13 август 2022 | събота | 05:54

Бащи искат правна норма, която да гарантира равни родителски права при развод

Най-добрият интерес за детето е да не губи връзката си и с двамата си родители, смята медиаторът Карл Луканов

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

От организацията “Бащи за отговорно родителство” настояват за правен механизъм, който да гарантира равни родителски права в случаи на раздяла или развод. Те съобщават още, че предстоят и нови протести.

Карл Луканов е медиатор в центъра за спогодби и медиация при Софийския районен съд (СРС) и Софийския градски съд (СГС), както и учредител на фондация “Бащи за отговорно родителство”. От доста време предлагат и в България да се въведе презумпцията за споделеното родителство.

На теория правата на бащите и на майките са равни, реално обаче съдебната практика е въвела още през 80-те години на миналия век дискриминационни практики. В САЩ и някои от щатите най-напред се стига до идеята за споделени родителски права. По принцип детето трябва да е в центъра и родителите да се нагаждат спрямо него.

“Най-добрият интерес на детето изисква и майката и бащата да могат да останат след развод или раздяла и да продължат да полагат грижи за детето, така че да не му липсва нито единия, нито другия родител”, казва Луканов.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img