2.12.2022 | петък | 01:16

Барбадос ще е най-новата република в света (СНИМКИ)

Публикувано:

Сподели поста:

Барбадос е на път да прекъсне връзките си с британската монархия, но наследството от колониалното минало и въздействието на пандемията върху туризма представляват големи предизвикателства за Карибския остров. Тази седмица той ще се превърне в най-новата република в света.

Известен със своите плажове и любов към крикета, Барбадос ще замени държавния си глава кралица Елизабет II с настоящия генерал-губернатор Сандра Мейсън, пише БГНЕС.

Церемониите ще се проведат в понеделник срещу вторник и ще включват военни паради и тържества. Мейсън ще встъпи в длъжност като президент, а принц Чарлз – наследник на британския трон, ще наблюдава церемонията.

През октомври Барбадос избра Мейсън за първи президент, една година след като премиерът Миа Мотли обяви, че страната „напълно“ ще напусне колониалното си минало.

Но някои барбадосци твърдят, че има по-належащи национални проблеми, включително икономическите сътресения, причинени от пандемията Covid-19.

Местното население е напълно зависимо от туризма, който по ирония на съдбата е съставен почти изцяло от британци.

Безработицата е близо 16 процента, спрямо девет процента през последните години, въпреки рязко увеличените държавни заеми за финансиране на проекти в публичния сектор и създаване на работни места.

Подкрепени от движенията Black Lives Matter по целия свят, местните активисти миналата година успешно се застъпиха за премахването на статуя на британския адмирал лорд Хорацио Нелсън, която стоеше на площада на националните герои в продължение на два века.

А краят на царуването на кралицата се разглежда от някои като необходима стъпка към финансови репарации за справяне с историческите последици от използването на роби, докарани от Африка, за работа в захарни плантации на острова.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху