fbpx
More

  Банковите такси продължават да растат

  Причините са ниските лихви по кредитите

  Банковите такси продължават да поскъпват, съобщава БНР. Вдигането на банковите такси по основни платежни услуги е процес, който се наблюдава от няколко години у нас. Причините са ниските лихви по кредитите, от които финансовите институции не взимат голяма печалба.

  Освен тях, лихвите по депозитите в банките също са изключително ниски, на практика нулеви. Неслучайно голяма част от търговските банки у нас спряха да предлагат срочни депозити.

  “Най масовите такси – за обслужване на сметка, за преводи, там горе-долу тенденцията поприключи с увеличаване на преводите. Вече цените са към четири, пет лева, на хартия се прави левов превод в клон. В последните месеци се забелязва и поскъпване на касовото обслужване”, коментира финансовият експерт Стефан Христов.

  Така например междубанковият превод, нареден от физическо лице на гише, струва 5 лв. Чрез онлайн или мобилно банкиране цената му пада на 1 лв. Справката за налична сума по сметка също излиза повече, наредена на гише. В същото време, с дистанционно банкиране тази справка може да става по всяко време безплатно.

  “Директно по самите сметки таксите вече няма накъде да се увеличават и затова вече банките търсят други възможности”, коментира експертът.

  Една от търговските банки дори въведе и такса за пенсионери, която е в размер на процентно съотношение, когато се тегли от нейните банкомати. Освен нея, и други предлагат на пазара пакетни услуги, които могат да се окажат изгодни в зависимост от навиците на пенсионерите.