fbpx
More

  Баневи осъдиха България в Страсбург

  Държавата ни трябва да им изплати 20 000 евро обезщетение

  Николай и Евгения Баневи осъдиха България в Европейския съд по правата на човека. Той постанови да им бъде платено обезщетение от близо 20 000 евро, съобщи правният сайт lex.bg.

  Магистратите в Страсбург са приели, че при задържането им e нарушена Конвенцията за правата на човека.

  Баневи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 г., преди да отпътуват за България. Те са били там с трите си деца и имали резервиран полет към София от предния месец, но междувременно прокуратурата им повдигна обвинения и издаде Европейска заповед за арест, с която те бяха обявени за издирване и задържане.

  От жалбата им до съда в Страсбург става ясно, че европейската заповед е издадена на 23 октомври 2018 г., три дни преди да се приберат, а още на следващия ден полицай се е свързал с Банев по телефона, който го e информирал, че е в чужбина и със съпругата си ще се върнат в България на 26 октомври 2018 г.

  След това Банев говорил с адвоката си, който се обадил на следовател. С него се уточнили, че на 29 октомври в 11 ч. двамата съпрузи ще се явят на разпит в Специализираната прокуратура.

  Те обаче са били арестувани от френските власти пред трите им малолетни деца, които останали да плачат на летището, се казва в жалбата им.

  Съдът в Страсбург отбелязва, че Банев е под домашен арест от 19 май 2021 г. и тази мярка продължава и до днес. Следователно задържането му продължава почти 2 години и 9 месеца.

  „Тази продължителност на задържането е тревожна“, заявяват от Европейския съд по правата на човека и подчертават, че българските власти е трябвало да дадат особено силни аргументи, за да задържат Банев за толкова дълъг период.

  Освен това съдът в Страсбург посочва, че след 2 декември 2020 г. националните съдилища не са стъпили на достатъчни относими основания за продължаването на задържането на Банев.

  „Дори и да има достатъчно елементи, за да се обоснове разумно подозрение, че жалбоподателят е извършил престъпленията, в които той е обвинен, Съдът счита, че мотивите, дадени от съдилищата за вземане на решение за задържане на жалбоподателя след 2 декември 2020 г., не са „уместни и достатъчни“. Съответно е налице нарушение на тази разпоредба на Конвенцията“, твърдят от Съда.