2.12.2022 | петък | 02:34

„Българско гражданство“ и „връзка с българите“ сред основните компромати на местния вот в РСМ

Публикувано:

Сподели поста:

Напрегната словесна престрелка между политическите противници в Северна Македония, дни преди втория тур на местните избори.

Фаворитът за кметския стол в Скопие – Данела Арсовска беше нападната за притежание на българско гражданство от политическите й опоненти, съобщава mediapool.bg. В публичното пространство бяха разпространени снимки на българска лична карта на Арсовска, която е издадена през 2017г., малко след кървавите сблъсъци в македонския парламент.

Според депутата Славянка Петровска (от управляващия страната Социалдемократически съюз), Арсовска не може да изпълнява задълженията си към Скопие, защото има българско гражданство, а е и почетен консул на Унгария. Арсовска получи преднина на първи тур, а в опит Социалдемократическият съюз да увеличи шанса на своя кандидат и неин опонент за столицата, от формацията обявиха, че ако загубят битката там, премиерът Зоран Заев ще подаде оставка.

Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение

Арсовска обаче отрича всички обвинения и ги категоризира като „безумна лъжа“. По нейни думи тя никога не е носила името Даниела, а е кръстена на дядо си Дане. Фамилията пък носи повече от 20 години. В отговор на нападките, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която подкрепя кандидатурата й, приписа „връзка с българите“ на настоящия премиер Зоран Заев и последният заемал този пост преди него Любчо Георгиевски.

„Георгиевски и Заев имат връзка с България, но са част от правителството „Искам да изпратя послание към всички граждани на България – ние сме братски народ, всички хора“, каза Зоран Заев, три седмици преди съставянето на правителство през 2017г. За него българите през Втората световна война не са били окупатори, а администратори, а Гоце Делчев е българин. Зоран Заев подкопа македонските позиции, защото като министър-председател излезе и каза неистини, които сега дават право на всеки да се позовава на тези твърдения като факт и да ни изнудва“, контрираха от ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО-ДПМНЕ е сред политическите сили в Северна Македония, които прокламират най-сериозно антибългарски настроения. През последните месеци и Заев втвърди тона към София, след като България наложи вето на започването на присъединителни преговори между РСМ и Брюксел.

По отношение на Арсовска, Заев поиска тя да се оттегли, като уточни, че няма нищо лошо в това да бъдеш „български гражданин“, но сигналите, които изпраща тя в опита си да го прикрие, не са добри.

На този етап България остава непреклонна в позицията си, спрямо Северна Македония. Властите в София настояват Скопие да изпълни определени искания, част от тях свързани с прекратяване на речта на омразата, ако искат да получат коридор за разговори с Брюксел.

От 2010г. до октомври 2020г., повече от 70 000 граждани на Република Северна Македония са получили български паспорти.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху