fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:27:05
петък | 27.05.2022 | 18:27:05
28.8 C
София

Българският парламентаризъм да върви все напред и нагоре, пожела Никола Минчев

Председателят на Народното събрание приветства първите посетители в пленарната зала в Деня на отворени врати на парламента

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

На добър час и да си пожелаем българският парламентаризъм да върви все напред и нагоре и всеки да дава в тази насока, каквото може. Това заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев в приветствието си към първите посетители в пленарната зала в Деня на отворени врати на парламента. Инициативата е по повод 16 април – Ден на Българската конституция и отбелязването на 143 години от приемането на първия български основен закон.

Сред първите гости на парламента бяха студенти от Софийския университет “Свети Климент Охридски” и Нов български университет  – от специалности „Право“, „Българска филология“ и „Европеистика“, заедно със своите преподаватели, както и ученици от столичното 21 СОУ „Христо Ботев“.  

На 16 април 1879 г. е приета Търновската конституция, с която са положени основите на българската парламентарна демокрация, посочи Никола Минчев. Той отбеляза, че това е празник за българския парламентаризъм и за всички юристи. Честит празник на всички юристи и бъдещи юристи в залата, а може би и бъдещи парламентаристи, пожела той. 

След това, заедно с тригодишния Андрей, председателят на Народното събрание удари парламентарния звънец. Никола Минчев се снима на трибуната и с гостите на парламента. Сред посетителите имаше и желаещи да седнат на стола на министър-председателя в пленарната зала.

Оживи се, бих казала, българският парламентаризъм в последно време, по едно време беше малко позаспал, коментира пред журналисти проф. Екатерина Михайлова, заместник-председател на 40-ото Народното събрание, а сега преподавател в Нов български университет. Във връзка със събитията от последните дни, Михайлова пожела на мнозинството една по-добра синхронизираност и координираност на действията. На второ място, когато говорим за парламентаризъм, съществена съставка е т.нар. парламентарен контрол и търсенето на политическа отговорност, допълни тя.

По повод Деня на Българската конституция в Народното събрание са представени оригиналите на Търновската и Сребърната конституции, които се съхраняват от Държавна агенция „Архиви“. Гостите на парламента могат да видят и Архиерейската корона и част от богослужебните одежди на екзарх Антим Първи, пазени в Клисурския манастир “Св. св. Кирил и Методий”. Денят на отворени врати продължава до 16:00 часа, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук