fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 05:01

Българският натовски батальон ще е под чуждо командване

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Българският натовски батальон, с който правителството реши да допринесе за сигурността на НАТО, няма да се намира под българско командване, както многократно обявяваше премиерът Кирил Петков, а ще се ръководи директно от пакта, обяви военният министър Драгомир Заков.

“Българската батальонна група е в първоначална оперативна готовност, не пълна, взето бе решение да бъде прехвърлена под командването на главнокомандващия силите на НАТО. Тя ще действа на българска територия, но съгласно плановете на НАТО може да действа на територията на друга държава. Съставът се попълва в момента и не е ясно колко чужди бойци ще влязат в нея”, каза Заков  по БНТ.

Българските граждани могат да бъдат спокойни, че институциите работят по превенция на всички рискове, увери той. 

Военният министър потвърди, че няма да даваме на Украйна нашите съветски изтребители. 

“Очевидно Полша е преценила, че може да предостави исканата от Украйна помощ, а САЩ са преценили, че няма как да участват в изпълнението на тези искания. Ние имаме МиГ-29, но само половината ползваме за охрана на въздушното пространство на НАТО – няма как да дадем нашите самолети, тъй като имаме ангажименти по суверенитета на България и на НАТО”, каза още  Заков.

В Украйна има огромна необходимост от хуманитарна помощ, цивилното население буквално бедства, а България изпрати доста количество, обсъждат се варианти за още. Това е важен начин, по който може да им съдействаме, изтъкна военният министър.

- РЕКЛАМА -spot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img