fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 17:49:20
петък | 27.05.2022 | 17:49:20
28.8 C
София

Българският лекарски съюз: Категорично сме против пълното отпадане на хартиената рецепта

Според БЛС предложените промени нарушават правата на пациентите и затрудняват лекарите

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Националният съвет на Българския лекарски съюз е категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта, съобщиха от съсловната организация. Заложените промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувани за обществено обсъждане, са необмислени, неаргументирани и ще доведат единствено до възникване на допълнително напрежение между лекари и пациент.

Според БЛС предложените промени нарушават правата на пациентите и затрудняват лекарите в изпълнението на служебните им задължения. 

Ако напълно отпадне използването на хартиени рецепти, лекар, който се намира извън кабинета си, няма да може да   предписва лечение. От БЛС посочват още, че не е изяснено как медиците от екипите на спешната помощ ще изписват терапия на пациентите, както и назначаване на терапия при извършване на домашни посещения. Не е указано и изписването на терапия на чуждите граждани, които са на почивка в България.

От БЛС настояват да продължи използването на хартиената рецепта паралелно с електронната.

Преди дни на интернет страницата на Министерството на здравеопазването беше публикуван проект за нормативни промени, според който хартиената рецепта трябва да отпадне от 1 май т.г. , допълва БТА. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук