fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 17:26

България грабна медалите на международна олимпиада по лингвистика

Догодина олимпиадата ще се проведе у нас

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Български ученици грабнаха медалите на международна олимпиада по лингвистика. Тя се състоя на британския остров Ман. Нашите участници спечелиха два златни, един сребърен и два бронзови медала, съобщиха от МОН.

Първенците са единадесетокласниците Александър Димитров и Константин Георгиев от математическите гимназии във Варна и Русе. Среброто спечели Гергана Петрова, ученичка от XII клас в Профилираната природоматематическа гимназия в Бургас. На трето място се класираха дванадесетокласничката Александра Найденова от Пернишката езикова гимназия и Теодор Малчев, ученик в XI клас на Софийска математическа гимназия.

Състезателите в олимпиадата трябваше да решават задачи на редки езици от Кавказ, Северна Америка и Южна Азия. Едно от предизвикателствата беше да направят паралел в развитието и промяната на думите в три езика. Златният медалист Константин Георгиев се справи блестящо с тази задача и получи грамота за най-добро решение.

Останалите участници от българския отбор са Атанас Бунтов от Пловдивската математическа гимназия, Магдалена Тонева от СМГ и Стилиян Петров от Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна. Ръководители на тима са инж. Александър Велинов от СМГ и Любомир Златков от Института по математика и информатика-БАН.

Международната олимпиада по лингвистика се организира от 2003 г., като досега българските участници са донесли на страната ни общо 79 медала – 21 златни, 23 сребърни и 35 бронзови. Това класира държавата ни на второ място след САЩ. Догодина 20-ата юбилейна международна олимпиада по лингвистика ще се проведе у нас.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img