fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:35:37
петък | 20.05.2022 | 01:35:37
11.3 C
София

Български учен получи отличия за заслуги в областта на културата от Словакия

Доц. Даниела Константинова от ВТУ е отличена за заслуги в езикознанието

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Българският учен доц. Даниела Константинова от ВТУ получи отличие за особени заслуги в областта на културата от министъра на външните работи и  европейските въпроси на Словакия Мануел Корчек, съобщиха от посолството. Наградата се връчва за приноса й в популяризирането и разпространението на словашката култура по света.

Даниела Константинова е доцент във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, като научните й достижения са в областта на славянството и словашкото езикознание – лексикология, фразеология, морфология и методика на преподаване на словашкия като чужд език. Автор е на монографии, учебници и учебни помагала на словашки език за българи.

Най – новата й книга „Граматична категория падеж“ представя схващането за падежите в българското и словашкото езикознание, като се анализира съвременното схващане за падежната система на словашки, и дава много примери, придружени с превод и тълкуване на български. Според Константинова всеки грамотен човек е имал сблъсък с падежите, макар че в българския липсва ясна падежна система, а само остатъци.

Точно затова срещата с тях се оказва трудна, особено когато започнем да изучаваме чужд език. “В руския, словашкия и унгарския например тази категория е основополагаща за съответната граматика. Факт е, че падежите съществуват и те са неизменна част от богатството и словесното разнообразие на един език. Именно затова в началото, когато представяме основните граматични особености на словашкия език, отделяме много време за изясняване на “логиката” на падежите“, категорична е доц.Даниела Константинова.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук