fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 17:47

“Български пощи” вече предлагат безплатни административни услуги

Това е пилотна инициатива, разработена съвместно с Министерството на електронното управление

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

От 18 юли, започва предлагането на 39 безплатни административни услуги в клонове на “Български пощи” в сътрудничество с Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта, съобщиха от Министерския съвет.

Това е пилотна инициатива, разработена съвместно с Министерството на електронното управление, и е първа стъпка към проекта “Дигитална трансформация на “Български пощи” и предоставяне на комплексни услуги”. Предстои да се изпълни в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, уточняват от пресслужбата на кабинета.

“От първия ден, в който с моя екип отговаряме за “Български пощи” се борим не просто за тяхното оцеляване, а за техния разцвет и бизнес просперитет. За целта включихме едно от най-обичаните български предприятия като абсолютен приоритет в Националния план за възстановяване на държавата от ковид кризата и осигурихме допълнителни инвестиции. Благодарение на новото ръководство, което макар и временно да е начело на “Български пощи”, беше разработен детайлен и изключително професионален бизнес план, с който всяко следващо ръководство, ако има потенциал и желание, ще превърне пощите в печелившо предприятие само до няколко години. Предлагането на административни услуги в клонове на пощите е първата стъпка от този процес”, коментира старта на услугите вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

Партньорството с Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта ще осигури достъп до голям брой административни услуги в областта на социалното подпомагане. Сред тях са заявяването на целева помощ за отопление, издаването на служебна бележка за удостоверяване на регистрация на търсещо работа лице и отпускането на еднократна помощ при раждане на дете.

Първите станции, които ще предлагат услугите, освен в София, са в малки населени места, в които пощите са едно от малкото останали лица на държавата.

Първите шест пощенски станции са: Централна поща в гр. София, с. Селановци, област Враца, гр. Баня, област Пловдив, с. Маринка, област Бургас, с. Крушовица, област Плевен и с. Игнатиево, област Варна.

“Благодарение на предоставяните нови услуги ще гарантираме допълнителни възможности за подкрепа на уязвими социални групи в страната. Когато поех управлението на пощите, може би в най-тежкото състояние за цялото им съществуване, в очите на служителите срещах отчаяние и скептицизъм. Никой не вярваше, че изобщо има надежда за “Български пощи”. Сега, когато вече три месеца работим заедно, те виждат, че обещанията започват да се превръщат в реалност”, каза вр.и.д. Богдан Теофанидис.

Предлагането на административни услуги в избрани станции е първа стъпка към визията на правителството за преобразяването на “Български пощи” в единен център за административни услуги. Експертите от кабинета на вицепремиера Константинова подсигуриха обща инвестиция от над 100 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост. С тези средства ще бъдат ремонтирани над 500 пощенски станции, а над 68 млн. лв. ще бъдат инвестирани за модернизация и дигитална трансформация на цялата клонова мрежа.

Изпълнението на проекта ще подобри достъпа до административни услуги в малките населени места и ще създаде удобство, спестявайки на гражданите време и средства за пътуване. Едновременно с това ще допринесе и за оптималното използване на разгърнатата мрежа от пощенски станции на дружеството, разширявайки продуктовото портфолио на оператора и създавайки нов източник на приходи, заявяват още от МС.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img