4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 12:55:16
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 12:55:16

Български изкуствен интелект с шанс за интегриране в системите на европейски и американски банки

"Melinda" е интелигентна чат платформа, създадена специално за банковия и финансов сектор

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Българска технология, базирана на изкуствен интелект, съвсем скоро може да се окаже в помощ на банкови клиенти в Западна Европа и Съединените щати. Пред Bloomberg TV Bulgaria търговският директор на компанията – разработчик Момчил Зарев обясни, че технологията има потенциала да реши някои от сериозните проблеми пред сектора, свързани с измами и пране на пари. Накратко, “Melinda” представлява виртуален асистент, който помага на клиентите да използват по-добре техните услуги.


“Преди 2 години основният начин за комуникация между банките и клиентите, особено бизнес клиентите, беше да се използва банков консултант. Ако имаха нужда от кредит, хората отиваха в офиса, за да могат да разберат какви са различните услуги на банката. Един изкуствен интелект може да замести такъв консултант”, коментира Момчил Зарев и обърна внимание на тенденцията технологии, използващи изкуствен интелект да засилват присъствието си в редица технологични дейности с избухването на пандемията.


Виртуални ботове с такива функционалности са изключително популярни в Европа, а навлизат с постепенни стъпки и у нас. Зарев обяснява, че технологията обработва естествени езици и това е фундаменталният принцип, на който е базирана – специфика, с която българската компания се занимава от близо 30 години.


“Напредъкът в софтуера и хардуера позволява да се създават решения, които само допреди 10 години бяха изключително трудоемки и не работеха добре”, споделя още той.


Системата е била представена на едно от най-големите международни изложения в областта на финансовите технологии Money 20/20 в Амстердам, а надеждата на разработчиците е, че съвсем скоро ще влезе в употреба.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук