fbpx
26.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 15:37:32
събота | 21.05.2022 | 15:37:32
26.8 C
София

Български и гръцки компании ще си сътрудничат в областта на водородната енергетика

"Булгартрансгаз" разработва проект за модернизиране на българската преносна система

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Българският и гръцки газови оператори “Булгартрансгаз” и ДЕСФА са подписали писмо за намерение за сътрудничество в областта на водородната енергия. Целта е развитието на трансграничната енергийна инфраструктура в контекста на внедряването на водородни технологии и системи и създаването на водороден пазар в Европейския съюз.

Изразените приоритети са в унисон с климатичните цели на Брюксел за хармонизиране на европейските политики с Парижкото споразумение.

От изпратеното до медиите съобщение става ясно, че “Булгартрансгаз” разработва проект за модернизиране на българската преносна система. Ще бъде направена оценка на инфраструктурата за готовността ѝ да приема смеси на природен газ с определени количества водород и последващото ѝ адаптиране за пренос на такъв тип ресурс.

През тази година газовият ни оператор стана член на Европейския алианс за чист водород, а сред проектите, с които България кандидатства за еврофинансиране пред Плана за възстановяване и устойчивост, има такъв за изграждане на газопровод с възможност да транспортира и водород, който ще захранва комплекса “Марица
Изток”.

ДЕСФА е представила свое проектно предложение за развитие на водородните технологии и системи. То предвижда оценка и анализ на преносната система за газ в Гърция, по отношение на нейната готовност да приема и транспортира смеси на природен газ с нарастващи количества водород.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук