fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 20:43

Български гвардейци на марш в Париж по случай Деня на Бастилията

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в честването на националния празник на Франция

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в честването на националния празник на Франция утре, 14 юли, в Париж, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Поканата е отправена от началника на Щаба на отбраната на Въоръжените сили на Франция генерал Тиери Бюркар. Представително военно формирование от Националната гвардейска част с българския флаг ще води пешия марш в традиционния военен парад. 

Участие във военния парад ще вземат представители на множество държави от Европейския съюз и НАТО. Тази година специална покана е отправена към нашата страна, както и към Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Румъния и Словакия, посочват от МО. Съвместното представяне ще докаже още веднъж непоколебимия ангажимент на партньорите и съюзниците в защита на мира и сигурността, което включва и укрепването на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на Алианса, пише в съобщението. 

Френският национален празник, честван на 14 юли, символизира края на абсолютната монархия и е емблема на националното единство, се припомня в съобщението. Денят на Бастилията се отбелязва всяка година от 1880 г. насам. 

В проявите по повод Деня на Бастилията участват общо около 6400 военнослужещи, от които 5000 преминават в марш. Участие взема и многобройна техника, сред която 66 самолета, 25 хеликоптера, 119 транспортни средства и бойни машини, 62 мотоциклета. Традиционно военният парад се наблюдава от около 8000 души на трибуните, както и от 8 милиона зрители пред телевизионния екран и на уебсайтовете на основните френски медии. След парада се предвиждат допълнителни дейности като набирането на военнослужещи в наборен център и демонстрации на способности от френските Сухопътни войски.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here