fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 04:06

Българската банка за развитие отпуска 40 млн. лв. заеми за бизнеса

ББР представи програмите си за кредитиране на хотели и ресторанти

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Българската банка за развитие (ББР) допълнително е усъвършенствала трите продукта за подпомагане на хотелиери и ресторантьори. По този начин евтините кредити ще са още по-полезни за бизнеса.

Това стана ясно по време на срещата, организирана от председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров с представители на туристическия бизнес. На разговорите в Златни пясъци присъства изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев.

„Програмата за подпомагане на бизнеса е на стойност 40 млн. лв. Хотелиерите могат да кандидатстват за заем на стойност максимум 750 хиляди лева, а ресторантьорите – за 500 000 лева. За по-евтините заеми е предвиден гратисен период, като той е 18 месеца за хотелиерите и 12 за ресторантьорите“, каза Георгиев.

Размерът на лихвите ще зависи от кредитния рейтинг на получателя, като минималната предвидена лихва е 2,8 на сто, а при липса на достатъчно голямо обезпечение и лошо кредитно досие, този процент ще расте. Кандидатите за заеми трябва да представят и финансови анализи плюс прогноза за очакваните парични потоци, допълни Георгиев.

За евтините кредити ще могат да кандидатстват хотелиери, които са затворили заради COVID-19, както и ресторанти, които тепърва отварят. Допустими за финансиране са и дружества с просрочени задължения до 90 дни, както и такива, които са били максимум 2 години на оперативна загуба в периода 2018 – 2021 г.

Председателят на БХРА и на Съюза на хотелиерите Златни пясъци Георги Щерев повдигна въпроса за грантово финансиране на проекти за изграждане и инсталиране на алтернативни източници на енергия.

ББР вече предлага такъв продукт, но за разлика от практиката в европейските държави, той е за заемни средства, а не за безвъзмездни средства. Затова според Щерев държавата трябва да се помисли за вариант за грантово финансиране, като поне 50 на сто от стойността на заемите, които ББР отпуска, да бъде безвъзмезден. В Западна Европа този процент е около 70%. Трябва да се помисли и за вариант част от тези средства впоследствие да бъдат опростени със задна дата, за да бъде българския бизнес равнопоставен на конкурентите си в Европа, посочи председателят на БХРА.

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img