fbpx
35 C
София
19 август 2022 | петък | 15:42

Български учени създадоха уникален течен термометър (ВИДЕО)

С термохромния индикатор денонощно може да се проследява телесната температура

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Български учени създадоха уникален течен термометър, който беше представен в Университет “Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас.

С термохромния индикатор денонощно може да се проследява телесната температура на деца и възрастни. Той е в състояние да регистрира всякакво възпаление от различен характер в човешкия организъм още при появата му. Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа.

Сред екипа разработил термометъра са зам.-ректорът на университета доц. Светлана Желева, д-р Антон Танев, доц. Ивайло Танков, д-р Анифе Вели и д-р Радослава Николова. Продуктът вече се произвежда и скоро се очаква да бъде наличен и в аптечната мрежа.

Термохромният индикатор е с напълно безвреден състав , регистрира в реално време повишаването на телесната температура, действа продължение на 48 часа като апликация върху човешката кожа.

Учените споделят ,че след използването му не е необходимо да се съхранява като вреден отпадък, може да се отчита телесната температура в продължителен период от време, а не само в определен момент – минута или час. Също така може да се използва ежедневно.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img