26.11.2022 | събота | 21:35

Българка с френски корен е перлата на тазгодишния X Factor в Италия! Интервю с нейния ментор Дарияна Куманова

Публикувано:

Сподели поста:

Едва 16-годишна, Никол блести на сцената на X Factor Италия с безупречен и семпъл стил, класа, изисканост, небрежност и лекота. Нейното изключително представяне в четвъртък вечерта ѝ осигури място на финалите и тя стана първата чужденка, достигнала почетната дванайсетица в популярното шоу X Factor в Италия.

Артистичният ѝ псевдоним е измислен от нейната вокална педагожка – Дарияна Куманова, с която говорим днес. Самата Дарияна има зашеметяваща кариера в Италия.

Дарияна Куманова, вокален педагог и ментор на Никол Паласчева

Дарияна Куманова е завършила цигулка в Музикалното училище и пеене в Музикалната академия в София. Тя пристига в Италия през 1994 г., за да завърши магистратура по история на изкуството в Перуджа. В Умбрия се запознава с Франко Калифано, с когото работи като цигуларка и вокалист, а през 1996 г. и 1997 г. участва в един от най-големите фестивали в света Умбрия джаз, където открива концертите на Чик Кърия. През същия период записва около 40 денс парчета под различни псевдоними. Едно от тях е издадено с нюйоркския лейбъл „Radical Records“, и от италианския „Dig it international“ и се казва „Be mine“. Псевдонимът на Дарияна е Joyce K. Заедно с Нора Дончева, която ни напусна тази година, Дарияна пее в известния през 80-те Модел 22.

От 2011 г. Дарияна е доцент в Академията на Санремо, работи като джаз певица, цигуларка и вокален педагог. През 2013-2014 г. е преподавател на италианската поп звезда Ариза, която тогава печели Санремо. Другa нейнa ученичка е Мадалина Генеа. Поводът за съвместната им работа е филмът „Дон Хемингуей“ с Джъд Лоу, където Мадалина е една от главните героини и пее на живо много трудна  традиционна френска песен. През 2013 г. Дарияна участва във филма „Сибирско възпитание“ на режисьора Габриеле Салваторес (носител на Оскар за филма “Медитаренео“), а в главната роля е Джон Малкович. Песента „Нов ден“ е написана от композитора и директор на фестивала Санремо Мауро Пагани, а Дарияна Куманова е автор на текста и я изпълнява. За нея тя е номинирана за най-престижната италианска награда „Давид на Донатело“ в категория “най-добра оригинална песен”. (Това са най-големите филмови награди в Италия, еквивалент на американския Оскар). Дарияна е наградена лично от президента на Италия Наполитано заедно с Енио Мориконе и Бернардо Бертолучи.

Пак през 2017 г. Дарияна Куманова отваря звукозаписно студио и музикално училище в Милано.

През същата година завършва и майсторски клас по дирижиране в Милано с маестро Масимилиано Калди и в София с маестро Виктор Майер. През 2018 г. Дарияна дирижира оркестъра на Санремо. Дарияна Куманова е единствената жена диригент на оркестъра  за 2018 г., както и четвъртата жена диригент на оркестъра в 70-годишната история на фестивала.

Носителка е на FIDAPA за изкуство през 2018 г., на Звезда на Ротари Клуб Милано, на Златен лъв на кинофестивала във Венеция 2018 г. за професионални заслуги, получени в Камарата на депутатите през същата година. Дарияна е съдружник в лейбъла “Twenty records” и “Робин Худ”.

Дарияна Куманова, вокален педагог и ментор на Никол Паласчева

Здравей, Дарияна! Радвам се, че можем да си поговорим в този много напрегнат и радостен за теб момент! Как избираш песните, с които Никол се явява на кастинга? Започнахте с най-популярното парче на Заз. Заедно ли правите избора? Последно чухме в изпълнение на Никол песен на Серж Гинсбург.

За първия кастинг представихме 10 песни между които и тази на Заз. Редакцията избра именно Заз за първа песен пред журито. Втората и третата песен – съответнo за Boot camp & Home visit също са избор на редакцията. Предложиха ѝ две песни на Гинсбург и тя избра тази, защото вече я беше чувала във френския лицей. Нито аз, нито тя бяхме доволни от избора на втората и третата песен, защото смятаме, че имаше много по-подходящи за нея и за възрастта ѝ, но в случая решават от предаването.

Този последен кръг беше много сложен, защо?

Беше сложен точно заради избора на песен. Никол е само на 16 и да интерпретираш песен от този калибър, която е била хит през 1962 г. е изключително трудно. Помня, че ѝ казах: “Ако минеш тук, повече няма какво да те спре“.

С този успех Никол Паласчева е не само едно от единствените две момичета сред 12-те одобрени участници в това издание на шоуто, но и единствената чужденка в 15-годишната история на X Factor Италия, която достига до така наречените „лайфове“. Обясни ни малко повече за процедурата, за нивата, за препятствията?

Да така е. За първи път в 15-годишната история на Х Factor чужденка, която не е постоянен резидент в Италия и почти не говори италиански достига до лайфа.

Живите предавания са осем, в които изпълнителите ще изпълнят по две авторски песни и шест кавъра. Тоест тези, които останат – защото в края на всяко шоу ще отпадат по един или двама участници. Никол е най-малкият участник тази година и едно от двете момичета между 24 момчета (броейки всички участници и от групите). В Италия тече тоста бурен дебат на тази тема.

Никол Паласчева (Nika Paris)

Истина ли е, че само в TikTok Никол има почти 2 милиона гледания на нейните участия в X Factor, като с този резултат реално е на първо място сред всички нейни конкуренти в предаването?

Да, така е. Само един неаполитанец е пред нея, но той отдавна не е в шоуто, така че тя остава първа в ТikTok.

Следващата очаквана дата за нашето момиче е утре, 28 октомври, когато Никол ще изпълни и първата своя авторска песен, на живо в Италия. На френски ли отново ще е песента? Защото разбрах, че тя знае още английски, испански и италиански?

Ето тук идва ред пак на редакцията, която избра отново авторска песен на френски… Не мога повече с този френски! (Смях)

Но песента е жива, много тинейджърска и ѝ отива. Видеото, с което ще излезе е прекрасно и много модерно. Нямам право да казвам кога, но тя ще пее и на английски, и на италиански.

За един артист на сцената най-важното е самообладанието. Как го постигате, какво ѝ казваш? Тя изглежда super cool! Толкова е свободна и спокойна на сцената, доставя си истинско удоволствие, видимо е!

Няма нужда да ѝ казвам нищо. Тя е по-спокойна от мен. Имам опит с много артисти и то доста известни, но за първи път виждам такова самообладание, при това само на 16 години. Наистина невероятна.

Дарияна и Никол

Аз също обикнах Италия в Перуджа, като теб – две поредни лета учех италиански в техния университет, слушах зашеметяващ джаз на Умбрия джаз фест, сприятелих се с хора от цял свят, с които си пишем и общуваме и до днес – това е изключителна възможност, благодарна съм на моите родители, че ми я дадоха тогава. Теб какво те заведе там и как остана?

Пристигах в Италия през 1995 г., в Перуджа, за две годишна магистратура по история на изкуството. Две седмици след това видях обява, че търсят певица в една група, която – впоследствие разбрах – е известна в региона. Веднага ме взеха и започнах участия с тях. Две години подред откривахме концертите на Чик Кърия на Умбрия джаз. Бързо се влюбих в Италия и ето – още съм тук.

Някога съжалявала ли си за този си избор?

Никога. Бях на 4 години, когато приятелките на майка ме питаха къде искам да живея. Дали при леля ми в Пловдив, дали в Търново или в София. Винаги отговарях: „В Италия“. Защо? Не знам. Може би, ако има предишни животи, някога съм била родена там.

Познавам сина ти Алекс, той иска да стане актьор, би ли го посъветвала да тръгне по този мъчителен, нелек, понякога – ако човек живее в България – възможно дори унизителен път на твореца, който – като Щуреца от баснята – жертва живота си, за да се занимава с изкуство? Не те ли е страх за него?

Коя майка не се страхува за детето си? Разбира се, че ме е страх, но нямам право да го показвам. Трябва да насърчавам избора му на живот и да го подкрепям. Всяка трудност ни кара да се учим и да растем. Това го чака и него. Като си спомням това, през което съм минала, докато стигна до тук и силата, с която е трябвало да се въоръжа… се чудя как съм успяла да го направя. Но това е младостта и желанието да рискуваш без страх.

Алекс е много будно и талантливо момче, искала ли си да го накараш да се занимава с твоята стихия – с музиката? Защо се отказахте?

О, даже много. Той пее прекрасно, свири на пиано, но категорично отказва да става певец и както казах преди – аз съм длъжна да уважа избора му.

Какви са трите качества, които трябва да притежава всеки, който тръгва да пее? В България има много талантливи деца, виждаме ги като светулки-еднодневки в телевизионните формати и после угасват… Как да стане така, че талантът и успехът им да не са само за една нощ?

За съжаление талантът не е достатъчен, както и хубавият глас. 70% за мен е късметът. „Роди ме мамо с късмет, пък ме хвърли на смет”. Да си роден под щастлива звезда и да си на правилното място в правилното време. Още 10% талант и 20% труд.

След това е важно всеки артист да има правилния отбор. Зад всяка звезда седят хора, които разбират и знаят какво да правят. Без тях няма звезди.

Тук липсва фигурата на продуцента, на музикалния мениджър и ментор, липсваш ти, фигуративно казано, а и пазарът ни е малък… Ако Никол спечели X Factor какво следва за нея?

В България липсва като цяло музикалният бизнес. Всичко функционира по някакъв странен и абсурден начин. Това, което съм научила в Италия съм го учила много години и не от музиканти.

Никол, ако влезе във финалната тройка ще има много работа, но не трябва да разчитаме на медийната вълна, а да я използваме и да продължим напред. По този повод имаме ОК от Sony Music за кандидатурата ѝ в Евровизия като представител на България, но както се случва често в нашата държава – на чудесата отговор няма! Тази тема е дълга и може много да се разказва…

Със сигурност пътят на Никол е навън, а и моя отдавнашна мечта е да успея да направя звезди от колкото се може повече български таланти. Това е само началото. Косово, Албания, Румъния успяват, защо да не успеем и ние?

Благодаря за това интервю за една млада медия – искаме и нея да направим „звезда“ на медийния небосклон в България!

Благодаря и аз за всичко и се надявам на подкрепата на всички българи!

Искра Ангелова
Искра Ангеловаhttp://www.cultureone.bg
Искра Ангелова е българска журналистка, актриса, преводачка, продуцентка и писателка. Тя завършва с отличие 22-ра гимназия в София и печели Националната олимпиада по литература, с което е приета в специалност Българска филология в СУ „Климент Охридски“. Междувременно я приемат и в специалността Актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ в класовете на проф. Димитрина Гюрова и Пламен Марков, и на Леон Даниел, Ивайло Христов и Меглена Караламбова, както и в специалността Театрознание. Искра завършва едновременно актьорско майсторство и българска филология. Две години е на щат в Сатиричния театър, играе в няколко представления там, както и в театър „Сълза и смях“, води различни детски и младежки рубрики в БНТ и участва във филми на Студио „Екран“, както и в рубриката „Телевизионен театър“. Прави първите си интервюта като журналист за сп. „Театър“. През пролетта на 1996 г. тя спечелва стипендията Фулбрайт на американското правителство и през 1997 г. заминава, за да учи телевизионна и радио журналистика в университета „Емерсън“ в Бостън, САЩ. Докато следва, Искра се явява на кастинги и играе Нина Заречная в „Portal Theatre“ в Бостън, както и снима в няколко филма. След като завършва магистратурата си и стажува като репортер в местните канали на NBC и ABC News в Бостън, тя се явява на интервю за втори продуцент на сутрешния блок на CBS в Ню Йорк и го печели. Там Искра отразява войната в Косово, прави репортажи за престрелките в училищата, ураганите и др. горещи новини, подготвя интервютата с актьори като Дъстин Хофман, Глен Клоуз и Хю Грант, режисьори като Мартин Скорсезе и музиканти като Уинтън Марсалис и Марая Кери, но големият ѝ пробив е интервюто с беглец от ФБР, по което известното публицистично предаване „60 минути“ на телевизията прави цял епизод. Поради регламента на Фулбрайт, Искра трябва да се върне в България. Тя се явява на интервю още във Fox News в Ню Йорк и така става един от създателите на сутрешния блок на bTV “Тази сутрин“ в България, където е водещ. Между 2002-2005 г. Искра е главен редактор и водещ на сутрешния уикенд блок по Нова телевизия „У нас“. От 2005 до 2019 г. тя е главен редактор, сценарист и водещ на културното токшоу по БНТ „Нощни птици“, където е канила най-изявените, интересни и свободомислещи хора на изкуството у нас, както и световни звезди от ранга на Вим Вендерс, Джон Лоутън, Серджо Кастелито, Маргарет Мацантини, Джон Савидж, Лоренцо Ламас и др. През 2019 г. предаването е спряно с неясни мотиви. Междувременно Искра е автор на няколко документални филма за писателките Лаура Ескивел, Елиф Шафак и Юлия Кръстева, като вторият ѝ филм за Кръстева „Кой се страхува от Юлия Кръстева?“ открива фестивала „Master of Art“ през 2017 г. и е показан в рамките на LIDF – London International Film Festival – в Лондон и Париж. Тя е съосновател на „Общество Айн Ранд“ в България, както и редактор на „Атлас изправи рамене“ на авторката. През последните 2 години Искра работи над онлайн интерактивна енциклопедия „Мамапедия“, която става сайт на годината за 2020 г. според публиката на bgweb.bg. Искра Ангелова е горд носител на наградата на Съюза на българските журналисти за специален принос за 2019 г. Искра е била преподавател по сценична реч на два класа в НАТФИЗ, а през последните години превежда няколко книги и пиеси, в които и играе, като „По-близо“ и „Красиви тела“. Те имат дълъг живот на българска сцена, второто наскоро постигна рекордните 14 години на пълни салони. Откакто е в България, тя снима в няколко американски филмови продукции и играе на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театър „Българска Армия“, Варненски театър, „Сълза и смях“, Младежки театър „Николай Бинев“, Модерен театър, галерия „Етюд“ и др. Тя става сред най-четените автори на сайта Offnews, а статията ѝ за сп. „Артизанин“ от 2019 г. „Краят на елитите“ има над 500 000 прочитания. През 2020/21 г. тя организира и представя поредица музикално-литературни четения, посветени на големите български поети Лилиев, Явров и Багряна със свои приятели – именити артисти и музиканти.
София
облачно
3 ° C
4.8 °
1.8 °
80 %
1.5kmh
96 %
сб
3 °
нд
5 °
пн
4 °
вт
6 °
ср
6 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...