fbpx
More

  България пое още половин милиард лева дълг

  За последните два месеца служебното правителство е изтеглило 1.5 милиарда лева от вътрешния пазар

  Служебното правителство изтегли нов вътрешен заем на стойност от 500 милиона лева. В рамките на месеца, това е втори заем в такъв размер, след като на 11 октомври служебният кабинет си осигури други половин милиард лева.

  Подобни средства се отпускат от вътрешния пазар чрез организирането на специални аукциони. С новия дълг от началото на годината, държавата е изтеглила общо 2.3 милиарда лева, от които 1.5 млрд. в рамките на последните два месеца. Разбира се, това не е процес, който може да продължи до безкрай. Лимитът за емитиране на такъв тип дълг е 4.5 милиарда лева за една календарна година и България може да си позволи още такива финансови операции по преценка на кабинета.

  От 2014г. насам страната не е теглила сума в такъв размер от вътрешния пазар. Правителството има възможност да емитира дълг на международната сцена, откъдето миналата година финансовият министър Кирил Ананиев осигури транш в размер на 5 милиарда лева. Експерти смятат обаче, че предизборната обстановка мотивира служебното правителство да се дистанцира от външен заем, а служебният финансов министър Валери Белчев сам потвърди това, като каза, че до края на годината няма да бъдат търсени финансови стимули от международни пазари.

  Подобно “ударно” теглене на заеми би могло да се обясни с очаквания дефицит в края на годината, както и голямата емисия външен дълг през март догодина, която ще бъде в размер на 2.5 милиарда лева.