2.12.2022 | петък | 00:43

България свързва търговския си регистър с общата европейска система

Публикувано:

Сподели поста:

Българският търговски регистър ще бъде свързан с европейската Система за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS) до началото на 2022 г. Прогнозата беше направена от Агенцията по вписванията, която днес съобщи, че започва официалната кампания по интеграционното тестване за свързване с BRIS.

Това е първият от трите финални тестови етапа, които агенцията трябва да премине, съгласно Концепцията за интеграционно тестване на Европейската комисия за свързване на Търговския регистър с BRIS. След тях търговският регистър ще може да се свърже с платформата за автоматизиран обмен на данни между регистрите на страните-членки на ЕС.

Свързването с BRIS се случва, след като през юли ЕК предяви иск срещу България пред Съда на ЕС за това, че не е свързала националния си търговски регистър със системата, което нарушава директива на ЕС. Крайният срок за България беше 8 юни 2017 г. След изтичането му ЕК многократно призовава страната ни да се свърже със системата.

Свързаността с BRIS улеснява достъпа на гражданите до информация за фирмите в ЕС и гарантира, че всички търговски регистри в общността могат безопасно да обменят информация помежду си.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.6 ° C
2.8 °
0.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
чт
2 °
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху