България – с най -голям ръст в продажбите на нови коли в ЕС

0
258

България излезе на челна позиция в Европа по ръст на продажбите на нови автомобили през май. У нас са регистрирани 2690 сделки през месеца. Това е с 35% повече отпреди година. Спрямо предходния месец нарастването е с 14%, съобщава вестник “Сега”.

Картината в ЕС е по – различна. Отчита се спад на продажбите за 11-ти пореден месец. За май той е 11.2%, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители. Старият континент страда от продължителните прекъсвания на веригите на доставки, към което се добавя и рекордната инфлация и спадащото доверие на потребителите.

Спадът на четирите най-големи пазара на автомобили в ЕС е двуцифрен. Италия отчита най-голямо понижение (-15.1%), следвана от Испания (‑10.9%), Германия (-10.2%) и Франция (-10.1%).

Едва шест страни от общността отчитатат ръст в сектора през май. Освен България, такъв има и в Гърция, Румъния, Кипър, Швеция и Латвия.

За първите пет месеца на годината България отново е сред първите по ръст на продажби в ЕС. Със 17.5% увеличение на регистрираните нови коли страната ни е на второ място след Румъния (+32.9%).

Продадените нови автомобили у нас за периода януари-май са 11 721. 

Най-тежко засегната сред големите автомобилните компании е Volkswagen AG, който отбеляза спад на продажбите с 21% през май спрямо миналата година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here