fbpx
20.2 C
София
20 август 2022 | събота | 06:40

България подписа последното споразумение по Плана за възстановяване

Първите плащания по Плана за възстановяване и развитие се очакват наесен

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

България подписа последното необходимо споразумение с Европейската комисия относно Плана за възстановяване и устойчивост. Споразумението за Оперативни договорености е последната стъпка, преди България да подаде официално искане за получаване на средства по механизма, съобщава Министерството на финансите.

България е държавата-членка с най-бързо финализираните и подписани Оперативни договорености в целия ЕС. Въпреки че българският план беше 24-тия приет, България е 15-тата страна с Оперативни договорености с ЕК, се казва още в прессъобщението.

Стандартно този процес отнема 5-10 месеца. Българското правителството успя да финализира процеса за по-малко от 3 месеца след одобрението на българския план от Съвета на ЕС, уточняват от министерстото.

Споразумението за Оперативни договорености прецизира начина на конторл и проверка на осъществяването на договорените цели, практически въпроси опо отношение на сътрудничеството, както и конкретните институции, ангажирани по Плана. Тово споразумение ще бъде публикувано на уебсайта на Европейската комисия след приключването на съответните вътрешни процедури, допълват още от МФ.

Първите средства се очакват към есента, след като преди това страната ни изпрати искане за получаване на средства по механизма и след като премине оценката от страна на ЕК. Тази процедура отнема около два месеца.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img