fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 17:32

България отпразнува 185 години от рождението на Васил Левски

В родния му град Карлово церемониите започнаха с литургия и богослужение и завършиха със заря

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

България отбеляза 185 години от рождението на Васил Левски. Това се случи с откриване на паметници на Апостола на свободата в различни градове на страната. В родния му град Карлово церемониите започнаха с литургия и богослужение, и завършиха със заря.

С официална церемония на площад “Васил Левски” бяха посрещнати участниците в традиционния поход “По стъпките на Апостола”. Тази година той се проведе за 28-и път, като в него се включиха над 250 родолюбци от цялата страна.

Те бяха приветствани от кмета на Карлово Емил Кабаиванов:

“Благодаря Ви, че отделихте от своето време, че преминахте през нелеки планински маршрути и най-вече, че носите Апостола в сърцата си.”

През целия ден не спираше потокът от посетители към Националния музей “Васил Левски”. Там бяха връчени и тазгодишните награди на едноименната фондация и местния комитет “Левски”.

Удостоени бяха инженер Веселин Ружеков, проектирал, изградил и реставрирал над 400 паметници на Апостола у нас в чужбина, и дългогодишната карловска журналистка и общественичка Ана Папукчиева.

Наградата на Карлово беше връчена на професор Пламен Митев – историк, преподавател в Софийския университет “Свети Климент Охридски”.

Кулминацията на тържествата беше традиционният митинг-заря от 21:00 часа. Слово произнесе президентът Румен Радев.

Паметници на Левски бяха открити в Ямбол и Петрич, а церемонии в чест на Апостола се проведоха още в Кюстендил, Перник, в село Къкрина, където революционерът е заловен от турските власти, както и на други места в страната.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img