fbpx
More

  България не знае за строителство на бази на НАТО в Черно море

  Страната ни продължава да преговаря със САЩ за покупка на две подводници

  Неотдавнашно изказване на руския външен министър Сергей Лавров провокира въпроси относно инфраструктурните и стратегически планове на НАТО в черноморския регион. Информационният сайт mediapool.bg припомня, че Лавров обяви намеренията на Алианса за изграждане на нови черноморски бази в Румъния и България, а според Кремъл, намеренията на съюза са агресивни и нарушават сключения през 1997г. Основополагащ акт Русия – НАТО.

  През миналата седмица началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов беше попитан, дали има информация Северноатлантическият пакт да планира изграждането на нови военни бази на територията на страната. Той обаче отрече.

  “Най-отговорно мога да кажа, че не съм чул за планове за строителство и развитие на военноморски бази в Черно море. Ако трябва да говорим за бази, трябва да говорим за обновяване на нашите бази, тъй като инфраструктурата е от 50-те и 60-те години на миналия век”, обясни Евтимов.

  В изказването си адмирал Евтимов припомня, че продължават преговорите със САЩ за покупка на две подводници втора употреба.

  На този фон комуникацията между Румъния и Америка в областите сигурност и енергетика се засилва. Държавният секретар на Щатите Антъни Блинкен нарече северната ни съседка “верен съюзник на НАТО”. Двете страни са договорили съвместно партньорство в областта на регионалната сигурност, включително срещу руските действия в Украйна и други предизвикателства в черноморския регион.

  Държавният департамент обяви, че Вашингтон и Букурещ възнамеряват да противодействат на общите заплахи и да засилят сътрудничеството в областта на енергийната сигурност.

  USS Mount Whitney (LCC-20) - Wikipedia
  “Маунт Уитни” навлезе в акваторията на Черно море за съвместни операции с НАТО
  US Navy's USS Porter en route to Black Sea | The Sofia Globe
  В края на октомври американският разрушител “Портър” се включи в действия на Алианса във водите на Черно море

  Русия продължава да гледа като на акт на агресия инфилтрирането на американски бойни кораби в черноморска акватория. По-рано Шести флот на ВМС на САЩ обяви, че флагманският кораб “Маунт Уитни” навлиза в Черно море за съвместни операции със съюзници и партньори на НАТО в региона.

  Москва следи с тревога и действията на още един боен кораб на Вашингтон.

  На 30 октомври в Черно море навлезе разрушителят “Портър”, който е въоръжен с управляеми ракети. Според американски военни той също ще участва в операции на Алианса.