fbpx
18.8 C
София
12 август 2022 | петък | 03:16

България на второ място по трафик на хора в Европа

Криминалната дейност генерира милиарди в световен мащаб всяка година

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Вероятно много от нас определят различните форми на робство като отдавна отминал исторически етап от развитието на човечеството, а най-близкият ни допир до него е една от последните ленти на Куентин Тарантино – “Джанго без окови”. За съжаление, светът далеч не е изгорил мостовете към едно от най-големите престъпления срещу личността, а България дори е на челните места в незавидна статистика. Страната ни е на второ място по “износ на хора” в Европа, като над 70% от тях са жени, а всяка четвърта жертва – дете.


За да изостри обществената чувствителност към проблема, Фондация “А21” за осма поредна година организира поход срещу трафика на хора. Към инициативата се включват структури, които наблюдават и работят срещу проблема – ГДБОП, Държавна агенция за закрила на детето, Националната комисия за борба с трафика на хора.

Първата крачка в борбата с трафика на хора е да се информираме и да говорим  за
Експерти отчитат, че първата крачка за ефективна борба срещу проблема е информираността на обществото


Противопандемичните мерки обаче наложиха походът да се осъществи в по-нетрадиционен формат, който да избегне струпването на хора. На официалния ден за борба с “модерното робство” – 16 октомври, ще бъде излъчен репортаж, който ще покаже доброволци разположени на различни ключови места в няколко български града, държащи табели с важна информация относно проблема. Основната цел е всички ние да се информираме за случващото се и да сме наясно с незавидната съдба на хиляди хора по света, които стават жертви на подобно криминално деяние.


А проблемът е напълно реален и в големи размери. В световен мащаб има около 40 милиона души в робство. Преди избухването на пандемията, трафикът на хора е идентифициран в 130 държави. Престъпната дейност е доходоносна и генерира около 250 милиарда лева годишно, които попадат в ръцете на различни престъпни групировки и организации. Но най-тревожната цифра е успеваемостта при намирането на отвлечените – едва 1% от тях са спасени и се завръщат у дома.

Телефон, на който може да се обадите, ако сте жертва или имате информация за подобно посегателство срещу личността – 0800 20 100.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img