fbpx
25.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 20:22:00
четвъртък | 26.05.2022 | 20:22:00
25.8 C
София

България и Великобритания се договориха за засилено военно сътрудничество  

Сред основните дискутирани теми беше развитието на ситуацията в Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Министърът на отбраната Драгомир Заков се срещна с министъра на Въоръжените сили на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Джеймс Стивън Хийпи. Това съобщиха от пресцентъра на МО.

По време на разговорите беше отбелязан конструктивният диалог между двете държави в сферата на военното сътрудничество. Сред основните дискутирани теми беше развитието на ситуацията в Украйна и усложнената среда на сигурност вследствие на конфликта. Подчертано беше единството на страните-членки на НАТО в укрепването на сигурността в региона с предприетите мерки за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на Източния фланг.

Акцент в разговорите бе поставен и върху сформираната от България многонационална бойна група под оперативния контрол на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа, която ще допринесе за увеличаване на отбранителните способности на Алианса в региона.

В рамките на дискусията беше подчертана необходимостта от съвместни действия за борба с дезинформацията. От българска страна беше заявено, че темата е на преден план в дневния ред и България оценява високо британската подкрепа в тази област.

В срещата взеха участие и извънредният и пълномощен посланик на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Н. Пр. д-р Роб Диксън и директорите на дирекции „Отбранителна политика и планиране“ и „Стратегическо планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев и бригаден генерал Здравко Пехливанов.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук