27.01.2023 | петък | 00:12

България и Саудитска Арабия с общо споразумение за насърчаване на инвестициите

Публикувано:

Сподели поста:

България и Саудитска Арабия ще подпишат Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на инвестициите на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих. Министър Стоянов връчи на саудитския си колега проекта на споразумение, изготвен от българската страна, който предстои следващата седмица да бъде разгледан от Министерския съвет.

Документът е основа за задълбочаване на икономическите отношения между България и Саудитска Арабия и за реализиране на огромния потенциал за сътрудничество в различни сфери между двете страни. Споразумението още веднъж потвърждава ангажимента на двете държави за създаване на по-добри условия и среда за нови инвестиции и проекти, при стриктно спазване на правната уредба в тази област. Целта на документа е да дефинира инвестиционна рамка и правила за управление на инвестициите между двете страни, които да дадат по-голяма сигурност и предвидимост за компаниите.

„През годините са водени много разговори за инвестиции между нашите две държави, но е липсвала рамката, която да даде реален тласък”, подчерта министър Стоянов. Той допълни, че инвестициите между двете държави остават на незадоволително ниско ниво. „На този фон стокообменът ни бележи двоен ръст и това е постижима цел и в сферата на инвестициите за следващите години”, каза още Никола Стоянов. 

Българските фирми са търсен партньор от саудитски компании в минната индустрия. Това стана ясно по време на срещата между министър Никола Стоянов и министъра на индустрията и минералните ресурси Бандер Ал-Хорейф. Двамата се договориха и за организиране на разменени визити на ниво бизнес за проучване на опита на двете страни и стартиране на конкретни проекти.

Министър Никола Стоянов поздрави министър Ал-Хорейф за инициативата и добрата организация на Future Minerals Forum. Над 6000 участници от цял свят, сред които над 100 министри и официални лица, представители на индустрията, бизнеса, правителствения и научен сектор взеха участие във форума, който се организира от Министерството на индустрията и минералните ресурси и Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

Участие в срещите взеха Върбан Бенишев – временно управляващ посолството на Република България в Саудитска Арабия и търговското аташе на България в Рияд Петър Мойсов.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...