27.01.2023 | петък | 06:32

България и Сърбия ще работят за допълнителна свързаност

Публикувано:

Сподели поста:

България и Сърбия ще работят за допълнителна свързаност между двете държави. Това се договориха вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия Горан Весич по време на среща в Пирот, Сърбия. 

При своето посещение вицепремиерът Алексиев изказа благодарност към българските и сръбските транспортни институции и изрази задоволство от успешните им съвместни действия по възстановяване на движението по железния път в резултат на инцидента в края на миналата година край град Пирот.

„Прекъсването на движението на влаковете за повече от 20 дни показа, че липсата на втори граничен преход между България и Сърбия на практика лишава железопътния транспорт от подходяща алтернатива на участъка София-Драгоман-Димитровград-Ниш“, каза Христо Алексиев. Той посочи, че изграждането на алтернативно железопътно трасе между двете страни ще допринесе за облекчаване на международния железопътен трафик, намаляване на загубите на железопътните превозвачи от натрупване на престои и неудовлетвореност на товародателите, по отношение на транзитно време и срокове на доставка.

Вицепремиерът Христо Алексиев отбеляза, че приоритет за България е модернизирането на железопътната инфраструктура до стандартите на ЕС и че линията София-Драгоман-границата с Република Сърбия е от ключово значение за трансконтиненталните маршрути в региона, част от основното направление на железопътната връзка на България с Европа и Азия.

В хода на разговорите стана ясно, че още от другата седмица работна група между двете страни стартира подготовка за развитие на проекта за втора гранична жп връзка, както и за изграждане на два интермодални терминала в Сърбия и България. 

„Имаме готовност да работим съвместно и за развитието на коридор за железопътен товарен превоз  „Алпи-Западни Балкани“, свързващ Залцбург-Любляна-/Велс/Линц-Загреб-Белград-Ниш-София-Пловдив-Свиленград (българо-турска граница), който е основна мултимодална връзка, минаваща през двете страни“, съобщи вицепремиерът.

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев получи почетно отличие от министър Горан Весич. Сръбският министър изрази огромна благодарност към Алексиев за оказаната бърза реакция за навременна помощ с изпращането на служители и специализирана техника на сръбската страна за обезвреждането и отстраняването на дерайлиралите цистерни с амоняк. Горан Весич изказа изключителни благодарности на българските железничари. По думите му те са истински професионалисти и положиха усилия за възстановяване на движението по железния път в Сърбия така активно, както биха работили за българската държавна железница.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...