fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:38:41
неделя | 29.05.2022 | 01:38:41
16.8 C
София

България и Кипър настояват за солидарност в европейските политики по миграция

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Механизмите за защита на външните граници на Европейския съюз и предотвратяването на незаконния трафик на имигранти обсъди Румен Радев с министъра на вътрешните работи на Кипър Никос Нурис по време на среща, която се състоя днес на „Дондуков“. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Гостът е на посещение у нас по покана на българския си колега Бойко Рашков. В разговора участва и посланикът на Република Кипър у нас Мариос Сава Кундуридис.

От края на миналата година досега както България, така и Кипър са изправени пред засилване на миграционните потоци, беше посочено по време на срещата. От Кипър отбелязват ръст на нелегалните имигранти от Субсахарска Африка, като броят им вече надвишава този на идващите от Близкия Изток. От началото на 2022 г. България е установила близо 16 000 опита за преминаване през границите, основно афганистански граждани, което е над три пъти повече в сравнение със същия период миналата година.

По време на срещата Румен Радев и Никос Нурис заявиха, че като външни граници на ЕС двете страни носят отговорност за контрола на влизащите в Европа, затова е необходима по-ефективна солидарност в европейските политики, за да не се повтори имигрантската криза от 2016-2017 г. Укрепване на механизмите за надежден граничен контрол и засилване на способностите на охрана са важни за сигурността не само на региона, но и на цяла Европа, беше общата позиция на президента Радев и министър Нурис.

За целта ЕС трябва да намери правилния баланс между отговорност и солидарност, като се отчитат притесненията на държавите по външните граници на съюза и спецификите на всяка страна, заяви българският държавен глава. Механизмите за връщане при незаконно влизане в ЕС също бяха обсъдени по време на срещата.

България и Кипър споделят и общата позиция, че приемащите украински бежанци държави трябва да бъде адекватно подкрепени от Европейската комисия.

Кипър подкрепя присъединяването на България в Шенгенското пространство, заяви по време на срещата кипърският министър на вътрешните работи.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук