fbpx
16.2 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:27:26
неделя | 29.05.2022 | 02:27:26
16.2 C
София

Българин поема националите по борба на Великобритания

Любомир Кумбаров разкрива тайните на българската борцова школа зад граница от години

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Любомир Кумбаров ще бъде новият селекционер на младежките национални отбори по борба на Великобритания, съобщава сайтът MMA Bulgaria. Кумбаров е предпочетен пред британец и иранец за поста и получава избор дали да работи с подрастващи или директно с мъжете. Избира юношите и кадетите, за да може да ги изгради по начин, който да позволи при следващия олимпийски цикъл на игрите в Лос Анджелис през 2028 г., страната да има медалист.

Кумбаров натрупва впечатляващ треньорски опит в чужбина. Той е един от най-търсените инструктори по борба от състезатели по ММА, граплинг и бразилско джу-джицу. Изнася семинари пред специалните части на армията на Великобритания. Бил е личен треньор на 10-кратния шампион по бразилско джу-джицу и представител на семейство Грейси – Роджър Грейси.

През 2009 г. Любомир заминава за острова, където работи всичко, което намери. В търсене на клуб за тренировки, той попада на място, където дава последните си пари за членски внос. Дни по-късно всички са впечатлени и го молят да стане техен учител.

“Само след две седмици те видяха на какво съм способен, и че познавам различните стилове борба, и ме попитаха дали мога да ги науча“, казва 4-кратният шампион на България.

Българин е избран за селекционер на борците на Великобритания | Boec.BG -  онлайн медия за бойни спортове
Кумбаров с легендата Роджър Грейси

Освен, че се съгласява да ги обучава, впоследствие той започва да преподава борба и физкултура на близо 300 деца в частно училище в Лондон.

Кумбаров възнамерява да доведе британските национали в България като част от подготовката им.

“Българската борба ми е дала страшно много, иска ми се и аз да й дам нещо в замяна. Затова ми се ще да имаме съвместни лагери, да обменяме опит, да  доведа британския отбор на турнира “Злати Динев Ройдев” в Гълъбово, който е един от най-силните за тази възраст. Смятам, че това ще е полезно и за израстването на младите български състезатели. За нас, спортистите, много се правеше през годините. Особено силни спомени имам от школата на ЦСКА. Иска ми се този спорт да продължи да носи много победи и радости на България!”, казва той.

Любо Кумбаров е родом от гоцеделчевското село Кочан, което е с традиции в борбата. А един от братовчедите му е Албен Кумбаров, европейски шампион от Анкара 89 и трети на световното през 1985-а в свободния стил.

“Може да съм навън, но душата ми е в България”, признава треньорът, добавяйки, че се гордее с корените си.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук