27.01.2023 | петък | 13:22

Българи купуват имоти в Турция заради евтината лира

Публикувано:

Сподели поста:

Българи и гърци оживиха пазара на недвижими имоти в Одрин, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Турция, която отдавна е притегателно място за пазар на облекло и обувки за съседите от България и Гърция, вече наблюдава засилен интерес на клиенти от тези две страни и към имотите в пограничните райони. Все повече българи и гърци търсят жилища в Турция в резултат на обезценяването на турската лира, казват експерти от сектора.

“Идващите от България предпочитат селски къщи с двор на по-спокойно място”, казва Серхат Чекер, председател на Одринското сдружение на консултантите по продажбите на недвижими имоти. Гърците пък като цяло са търговски ориентирани и често купуват жилища, за да ги отдават под наем, споделя още той.

Интересът на чужденците от двете съседни на Турция страни е довел до увеличение в продажбите на недвижимости в Одрин. От сектора регистрират засилен интерес на гръцки турци, които искат да вложат парите си.

Българи проявяват засилен интерес към имотите в пограничния турски град Одрин

По отношение на българите Чекер казва, че те все повече се интересуват от покупка на имоти, но срещат затруднения с процедурата по продажба в случаите, когато не са с двойно гражданство.

Ерхан Коч, консултант по недвижими имоти в Одрин, е убеден, че продажбите ще продължат да нарастват. Коч обръща внимание, че българите, които купят имот за 250 хиляди лири /26,5 хиляди лева по курса на деня/, имат право да получат турско гражданство.

“Българският лев значително увеличи стойността си /спрямо турската лира/ и целият пазар е пълен с български туристи”, казва Коч.

“Смятам, че тези имотни продажби ще продължат, нараствайки невероятно”, добавя той.

В същото време турските опозиционни партии отново призоваха за незабавни избори и обвиниха президента Реджеп Тайип Ердоган, че сам е причинил една от най-големите валутни кризи в страната, предаде Ройтерс.

Лидерът на водещата опозиционна сила Кемал Кълъчдароглу повтори призива си днес, след като вчера лирата загуби осем процента от стойността си.

“Доларът е извън контрол”, каза лидерът на Народнорепубликанската партия.

“Ако тези, които ръководят народа, наистина обичат страната, ако уважават народа…, те незабавно ще поставят избирателни урни пред хората”, каза той.

Мерал Акшенер, председателка на опозиционната “Добра партия”, също заяви в петък, че Ердоган трябва да подаде оставка.

“Нямате страх от Бога, разбираме това, но поне имайте срам пред хората”, написа тя в Туитър. “Превърнахте надеждите на младите в руини… Съберете ги! Напуснете незабавно!”, написа тя.

По-рано тази седмица президентът Ердоган обяви увеличение на минималната заплата с 50 процента, на 4250 турски лири /275 долара/ месечно от догодина, напомня агенцията.

Редовните президентски и парламентарни избори в Турция са планирани за юни 2023 г.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...