fbpx
More

  Българи и северномакедонци пак се събират да обсъждат историята

  Прогнозите за консенсус в становищата на експертите от двете страни на масата за преговори са доминиращо негативни

  Нов опит за доближаване на позициите по темата история ще направят България и Северна Македония. Съвместната историческа комисия, която е ангажирана с изглаждане на различията относно тълкуването на конкретни събития от миналото, ще проведе заседание тази седмица, малко преди втория тур на местните избори в югозападната ни съседка.

  До този момент комисията не е постигнала никакъв напредък по въпроса с изглаждането на историческите противоречия между двете държави. Mediapool.bg определя срещата като тест за македонската готовност да изпълни изискванията на София по пътя на Скопие към Европейския съюз. Югозападната ни съседка има големи очаквания за осъществяването на пробив, във връзка със започването на преговори за присъединяване към общността до края на годината, но този външнополитически успех минава през решаването на двустранните противоречия с България, което няма да бъде никак лесна задача, особено що се отнася до двустранната комуникация на тема история.

  Македонските историци от съвместната комисия определиха последната среща със своите български колеги като “най-трудната до момента”. По техни думи на българите “липсвало воля за постигане на решение” и те се стремяли “да наложат своя поглед върху миналото в друга държава и друга образователна система”.

  Мнението от българска страна обаче е на другия полюс. Според София македонците отказват да променят каквото и да било в своите исторически тези и дори отказвали да дебатират по исторически теми със своите колеги.

  От политическа страна България е поставила ясно изискване за подписването на документ с 6 конкретни изисквания и ангажименти, за да даде зелена светлина на съседката си за започване на предприсъединителен процес с ЕС. Сигналите на Скопие до момента обаче са противоречиви и нееднозначни.