28.11.2022 | понеделник | 03:06

Българи и северномакедонци пак се събират да обсъждат историята

Публикувано:

Сподели поста:

Нов опит за доближаване на позициите по темата история ще направят България и Северна Македония. Съвместната историческа комисия, която е ангажирана с изглаждане на различията относно тълкуването на конкретни събития от миналото, ще проведе заседание тази седмица, малко преди втория тур на местните избори в югозападната ни съседка.

До този момент комисията не е постигнала никакъв напредък по въпроса с изглаждането на историческите противоречия между двете държави. Mediapool.bg определя срещата като тест за македонската готовност да изпълни изискванията на София по пътя на Скопие към Европейския съюз. Югозападната ни съседка има големи очаквания за осъществяването на пробив, във връзка със започването на преговори за присъединяване към общността до края на годината, но този външнополитически успех минава през решаването на двустранните противоречия с България, което няма да бъде никак лесна задача, особено що се отнася до двустранната комуникация на тема история.

Македонските историци от съвместната комисия определиха последната среща със своите български колеги като „най-трудната до момента“. По техни думи на българите „липсвало воля за постигане на решение“ и те се стремяли „да наложат своя поглед върху миналото в друга държава и друга образователна система“.

Мнението от българска страна обаче е на другия полюс. Според София македонците отказват да променят каквото и да било в своите исторически тези и дори отказвали да дебатират по исторически теми със своите колеги.

От политическа страна България е поставила ясно изискване за подписването на документ с 6 конкретни изисквания и ангажименти, за да даде зелена светлина на съседката си за започване на предприсъединителен процес с ЕС. Сигналите на Скопие до момента обаче са противоречиви и нееднозначни.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
2.1 ° C
2.6 °
1.8 °
92 %
1kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...