fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:21:57
петък | 27.05.2022 | 19:21:57
28.8 C
София

Байдън: Путин извършва геноцид в Украйна

По думите му 70 % от поскъпването на продуктите в САЩ се дължи на Путин

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Джо Байдън за пръв път обвини Русия, че извършва геноцид в Украйна, предадоха световните агенции.

“Бюджетът на вашето семейство, възможността да заредите резервоара си, нищо от това не бива да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света”, заяви Байдън по време на посещение в Айова, посветено на борбата с инфлацията. Байдън преди е заявявал, че не смята руските действия за геноцид, а ги наричаше “военни престъпления”.

Скокът на цените в САЩ през март достигна връхна точка от 8,5 процента на годишна база. Такива нива на инфлацията не са виждани от декември 1981 година. По думите на Байдън 70 процента от поскъпването на продуктите се дължи на действията на Путин.

“Нахлуването на Путин в Украйна доведе до скок на цените на бензина и на хранителните продукти по целия свят”, каза президентът демократ. Републиканската опозиция обаче обвинява Байдън, че самият той води икономическа политика, която подхранва инфлацията, допълва БТА.

Пресата в САЩ и Великобритания коментира факта, че вчера Джо Байдън употреби думата “геноцид”, говорейки за действията на руската армия в Украйна. Медиите окачествяват това като значителна ескалация в реториката на президента на САЩ. 

“Вашингтон пост” припомня, че американски официални представители са се въздържали досега да използват този термин, който означава опит за унищожаване, изцяло или отчасти, на определена група хора. “Бюджетът на вашето семейство, възможността да заредите резервоара си, нищо от това не бива да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света”, каза Байдън на проява в Менло, щата Айова. 

Изданието посочва, че след речта си президентът е заявил пред репортери, че съзнателно е употребил тази дума, но е добавил, че оставя на юристите да решат дали наистина става дума за геноцид според международното право. “На мен със сигурност така ми изглежда”, цитира “Вашингтон пост” изявлението на Байдън.

ООН дефинира геноцида като “действия, извършени с намерение за унищожаване, изцяло или отчасти, на национална, етническа, расова или религиозна група”. И според Байдън точно това прави Русия в Украйна предвид доказателствата за избиване на невъоръжени цивилни в киевското предградие Буча. По думите на президента “става все по-ясно и ясно, че руският президент Путин се опитва да изтрие идеята да си украинец”, пише вестникът. 

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук