fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:52

Байдън подновява строежа на стената с Мексико, започната от Тръмп

Часове след като стъпи в длъжност през 2021 г., наследникът на Доналд Тръмп спря изграждането ѝ

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Администрацията на Байдън разреши подновяването на строежа на започната от Тръмп гранична стена между САЩ и Мексико в открит район на южна Аризона, близо до Юма, където четири широки пролуки я правят сред най-натоварените коридори за незаконно преминаване, информират медиите отвъд океана.

Работата по завършването на проекта близо до язовир Морелос ще защити по-добре мигрантите, които могат да се наранят, като се подхлъзнат по склона или се удавят, докато вървят през ниската част на река Колорадо,  се казва в изявлението на Министерството на вътрешната сигурност.

Районът е третият най-натоварен пункт за преминаване на мигранти, които могат лесно да преминат през реката, за да се предадат на граничните служители.

Завършването на стената беше на челно мято в  дневния ред на бившия президент Доналд Тръмп. Тогава обаче тези резки мерки срещу незаконната миграция откъм Мексико  предизвикаха редица протести и гневни реакции срещу политиката  на републиканците.

По времето на Тръмп повече от 738 мили (близо 1200 км) бяха финансирани за 15,5 милиарда долара, включително 10 милиарда долара, отклонени от Министерството на финансите и Пентагона. Само приблизително една трета от 738 мили ще минават в незащитени досега области на границата, въпреки че всички нови бариери са далеч по-добри от крехките, ниски огради, които са заменени.

Стената трябваше да обхване райони в четирите гранични щата с Мексико по дългата 2000 мили (3218 км) граница. По времет она Тръмп не се започнати проектите на стена на границата с Канада, тъй като незаконните преминавания там са рядкост.

“Системата на граничната стена”, както я наричат служителите на службите за национална сигурност, включва физическата бариера, множество технологични опции, асфалтирани и чакълести пътища и осветление.

Спирането на строежа ѝ бе едно от първите неща, които Джо Байдън предприе, часове след като встъпи в длъжност през януари 2021 година.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img