fbpx
14.9 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 05:18:57
четвъртък | 26.05.2022 | 05:18:57
14.9 C
София

Байдън планира да поиска от Конгреса 33 млрд. долара за Украйна

Американската военна помощ за Украйна вече надхвърли 3 милиарда долара

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Президентът на САЩ Джо Байдън планира да поиска от Конгреса 33 милиарда долара за Украйна – рязко увеличение на американското финансиране за войната, която източноевропейската страна води с Русия – както и нови юридически инструменти за затягане на санкциите и отнемане на активи от руски олигарси, предаде Ройтерс, като цитира американски представители.

Мащабната финансова помощ предвижда над 20 милиарда долара за оръжия, боеприпаси и друга военна помощ, 8,5 милиарда долара за пряка икономическа помощ за правителството и 3 милиарда долара хуманитарна помощ и помощ за хранителната сигурност в страната.

Освен това Байдън иска предоставяне на възможност за конфискуване на повече средства от руски олигарси, за да се използват парите за усилията за подпомагане на Украйна, отбелязва Ройтерс. С тази цел той предлага конгресмените да дадат на неговата администрация нови възможности, като позволят на американските власти да конфискуват повече активи на олигарси, да дават парите от тези конфискации на Украйна и да криминализират още повече избягването на санкции, съобщи Белият дом.

Предложените стъпки предвиждат да се позволи на американското министерство на правосъдието да използва строгият закон за борба с организираната престъпност, използван едно време срещу мафията, за да се завеждат дела срещу лица, заобикалящи наложените на Русия санкции. Освен това прокуратурата трябва да получи повече време за завеждане на дела за пране на пари, като давностния срок се удължи до 10 години вместо пет. В допълнение администрацията иска и да се криминализира съзнателното притежание на пари, получени вследствие на незаконни сделки с Русия.

Американската военна помощ за Украйна вече надхвърли 3 милиарда долара от 24 февруари насам, когато Русия започна нашествието си в Украйна, което Москва определя като “специална военна операция”, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук