fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 02:05

Бачковският манастир създава най-голямата манастирска библиотека на Балканския полуостров

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Най-голямата манастирска библиотека на Балканския полуостров ще бъде създадена в Бачковския манастир „Успение Богородично“. За идеята на игумена на светата обител епископ Сионий разказва пред NewsOne Велина Андонова от Българската православна църква.

„Идеятa се е родила на епископ Сионий, който е един от най-добрите стопани на манастири в нашата поместна църква. Неслучайно на него му  е дадена сериозната отговорност и голямото благословение да бъде игумен на два от големите манастири. Той стопанисва едновременно Бачковската и Троянската Света обител, които са едни от най-големите поклонически центрове в България. На двете места, след неговото въдворяване, там започнаха да се случват чудеса. Едното чудо ще бъде проектът и идеята за най-голямата библиотека в православен манастир на Балканите“, обявява тя.

По думите й целта им е не да се конкурират с другите, а да направят един книжовен център, в който да може да се обменя опит.

„Това е едно велико дело, което ни е оставено още Светите братя Кирил и Методий и ние трябва да вървим по техните стъпки. Те са обучили учениците си, направили са духовни средища, с книжовни школи и така благодарение на тях до ден-днешен имаме писменост и помним род и народ“, обяснява Андонова.

Тя пояснява, че книгите от манастриската библиотека няма да се изнасят, а ще се четат само на място.

„По-скоро биха се чели само в манастира, защото не всеки човек може да бъде отговорен, може да я забрави някъде. Всяка една книга ще бъде важна и ценна за нас и би било безотговворно към хората, които са дарили всяка една книга, да ги раздаваме ей-така“, пояснява Андонова.

От думите й става ясно, че в библиотеката ще има главно духовни книги –  с църковна, богослужебна литература, история на църквата, жития на светиите. Там ще има и книги, полезни за душата, като Петокнижието на Достоевски, което е нещо фундаментално за православното християнство. Всичко, което е полезно за душата, ще бъде събрано. Ние трябва да бъдем като “мъдрите пчелички”, както казва Св. Василий Велики: „Да събираме от всяко цвете полезния мед и накрая да правим най-хубавия букет“, пояснява тя.

Андонова казва, че в богоугодното начинание са помогнали и от проекта „Зелено знание“, в чиито рамки бяха спасени от унижощаване над 19 тона стари книги, като 16 тона от тях отиват в манастирската библиотека.

„Получихме огромен букет, от който ние ще се погрижим да махнем тръните и да използваме това, което за нас ще бъде най-полезно. Тръните ще бъдат рециклирани, никога не бихме си позволили да изхвърлим книга“, категорична е Андонова.

Попитана кога се очаква най-голямата манастирска библиотека на Балканския полуостров да отвори врати, тя се позова на църковния термин „благовремие“, което в превод означава-  това е най-доброто време, в което всичко ще се случи.

„Проектът е стартирал вече, църквата е с над две хиляди години история, така че при нас нищо не се случва бързо, но ще се случи“, отговори още Андонова.    

- РЕКЛАМА -spot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img