fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:43:26
петък | 27.05.2022 | 18:43:26
28.8 C
София

БАБХ засилва проверките на храни заради предстоящите празници

Сигнали за нередности се приемат на горещия телефон 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта на БАБХ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращите центрове за яйца, складовете за търговия на едро с храни, заведенията за обществено хранене и търговските обекти за търговия на дребно, пазарите и борсите във връзка с предстоящите официални празници – Великден и Гергьовден, съобщиха от пресцентъра на Агенцията.

До 8 май включително ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, зеленчуци, както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка. Синият цвят означава, че месото е с произход от България, червеният – с произход, различен от българския. Инспекторите ще следят, както за коректно предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото, така и за предлагане на размразено като охладено агнешко месо. Ще се съблюдава и начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел мониторинг ще се вземат проби от пратките с яйца, влизащи през границите на страната.

По време на официалните празнични дни между 22-ри и 25 април, на 1-ви и 2 май, както и на Гергьовден – 6 май, ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички областни дирекции по безопасност на храните, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани, се казва в съобщението.

БАБХ припомня, че сигнали за нередности се приемат на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта, дпълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук