28.11.2022 | понеделник | 04:36

Асоциацията на потребителите алармира за опасни пътища в България    

Публикувано:

Сподели поста:

Десетки километри от републиканската пътна мрежа стоят месеци наред необезопасени след извършени ремонтни дейности през лятото. Това твърдят от на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП), които са получили сигнал за липсата на маркировка, мантинели и знаци на близо 40 километровата отсечка от пътя Варна – София на територията на област Търговище.

От АЗП са извършили проверка на място и е установено, че наистина няма никакви обозначаващи и предпазни елементи на въпросната отсечка, на която е извършена рехабилитация преди близо 6 месеца.

Снимка: АЗП

С настъпването на зимния сезон предпоставките за катастрофи се увеличават, най-малкото защото светлата част от денонощието е по-къса с няколко часа. При силен валеж нощно време, видимостта е силно намалена, осовата маркировка е единственият начин шофьорите да проследят пътя и буквално да не паднат в канавка. В случая дори и тази маркировка липсва по едно от най-натоварените трасета на транспортната републиканска мрежа.

Необезопасени опасни участъци на пътища в ремонт има и в района на общините Ихтиман, Белово и Костенец. Въпросните пътни отсечки са в процес на довършителен етап на рехабилитация, но по тях се движат автомобили без да са предприети каквито и да е било предпазни мерки. Липсва включително светлоотразителна и светлинна сигнализация.

От АЗП алармират шофьорите, които пътуват по маршрута Ихтиман-Белово-Костенец, да бъдат внимателни в отсечката преди Костенец. Там има остър завой с близо 20 метрово дере и мостови съоръжения, които по никакъв начин не са обезопасени. Налице са предпоставки за инциденти и съществува реален риск за ПТП при намалена видимост.

Възложител на всички ремонти по републиканската пътна мрежа е Агенция пътна инфраструктура (АПИ), която очевидно не упражнява достатъчен контрол върху изпълнителите по обектите. За качеството на обезпечаване на ремонта от гледна точка пътната безопасност или липсата на такава основна отговорност носи АПИ, твърдят от Асоциацията.

Според тях трагедията с автобусната катастрофа до Своге е родила поредната ялова административна структура – Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Те смятат, че към днешна дата тя е извън фокуса и публичното внимание. Нейната дейност и функции вече близо 4 години остават невидими за обществото, което осигурява бюджетните средства, покриващи разходите на „поредната бездънна яма за публични средства“, твърдят от Асоциацията.

АЗП апелира всички органи, които имат пряко отношение към пътната безопасност да вземат отношение, тъй като подобна практика не се наблюдава само на споменатите отсечки. Тя е често срещана и е причина за множество инциденти.

От неправителствената организация са възмутени и от броя на институциите, пряко ангажирани именно с пътната безопасност, а именно: АПИ, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, КАТ, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...