fbpx
More

  Асоциацията на потребителите алармира за опасни пътища в България    

  Такива опасни участъци има и в района на общините Ихтиман, Белово и Костенец

  Десетки километри от републиканската пътна мрежа стоят месеци наред необезопасени след извършени ремонтни дейности през лятото. Това твърдят от на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП), които са получили сигнал за липсата на маркировка, мантинели и знаци на близо 40 километровата отсечка от пътя Варна – София на територията на област Търговище.

  От АЗП са извършили проверка на място и е установено, че наистина няма никакви обозначаващи и предпазни елементи на въпросната отсечка, на която е извършена рехабилитация преди близо 6 месеца.

  Снимка: АЗП

  С настъпването на зимния сезон предпоставките за катастрофи се увеличават, най-малкото защото светлата част от денонощието е по-къса с няколко часа. При силен валеж нощно време, видимостта е силно намалена, осовата маркировка е единственият начин шофьорите да проследят пътя и буквално да не паднат в канавка. В случая дори и тази маркировка липсва по едно от най-натоварените трасета на транспортната републиканска мрежа.

  Необезопасени опасни участъци на пътища в ремонт има и в района на общините Ихтиман, Белово и Костенец. Въпросните пътни отсечки са в процес на довършителен етап на рехабилитация, но по тях се движат автомобили без да са предприети каквито и да е било предпазни мерки. Липсва включително светлоотразителна и светлинна сигнализация.

  От АЗП алармират шофьорите, които пътуват по маршрута Ихтиман-Белово-Костенец, да бъдат внимателни в отсечката преди Костенец. Там има остър завой с близо 20 метрово дере и мостови съоръжения, които по никакъв начин не са обезопасени. Налице са предпоставки за инциденти и съществува реален риск за ПТП при намалена видимост.

  Възложител на всички ремонти по републиканската пътна мрежа е Агенция пътна инфраструктура (АПИ), която очевидно не упражнява достатъчен контрол върху изпълнителите по обектите. За качеството на обезпечаване на ремонта от гледна точка пътната безопасност или липсата на такава основна отговорност носи АПИ, твърдят от Асоциацията.

  Според тях трагедията с автобусната катастрофа до Своге е родила поредната ялова административна структура – Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”. Те смятат, че към днешна дата тя е извън фокуса и публичното внимание. Нейната дейност и функции вече близо 4 години остават невидими за обществото, което осигурява бюджетните средства, покриващи разходите на “поредната бездънна яма за публични средства”, твърдят от Асоциацията.

  АЗП апелира всички органи, които имат пряко отношение към пътната безопасност да вземат отношение, тъй като подобна практика не се наблюдава само на споменатите отсечки. Тя е често срещана и е причина за множество инциденти.

  От неправителствената организация са възмутени и от броя на институциите, пряко ангажирани именно с пътната безопасност, а именно: АПИ, Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”, КАТ, Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.