fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:19:10
сряда | 25.05.2022 | 00:19:10
18.2 C
София

Азербайджан смята да увеличи доставките на газ за Италия

Това заяви азербайджанският президент Илхам Алиев на среща в Баку

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Азербайджан ще увеличи тази година доставките на газ в Италия. Това заяви днес азербайджанският президент Илхам Алиев на среща в Баку с италианския външен министър Луиджи Ди Майо, съобщи пресслужбата на Алиев, цитирана от ТАСС.

Миналата година доставихме на Италия 7 милиарда кубични метра азербайджански газ, а през 2022 г. този показател ще е още по-висок, каза той.

 Алиев припомни, че Азербайджан е сред основните търговски партньори на Италия и двустранният стокообмен е достигнал миналата година близо 10 милиарда долара, предаде БТА. По думите му се откриват и нови възможности в сферата на енергетиката.

„Дълги години Азербайджан бе доставчик номер едно на петрол в Италия. Сега благодарение на приключването на проекта за Южен газов коридор (ЮГК) станахме и важен доставчик на газ – трети по големина. Ако се появи потенциал за по-нататъшен растеж, естествено, ще се възползваме от него“, увери Алиев.

На 31 декември 2020 г. Азербайджан започна търговски доставки на газ в Европа през Трансадриатическия тръбопровод, който е част от ЮГК. Предвижда се за 25 години азиатската страна да изнася годишно над 10 милиарда кубични метра газ за европейския пазар.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук