Авиокомпания с големи амбиции получи финансова помощ от държавата

Новата компания неведнъж е изразявала намерението си да извършва презокеански полети до САЩ и Канада

0
99
Снимка: Владимир Христовски

Авиокомпанията “Гъливер” получи безвъзмездна финансова помощ, съобщиха от Министерството на транспорта. Заедно с друга компания – “Авиостарт” ООД, общият размер на помощта е 1,28 млн. лв. 

Дружествата са кандидатствали по процедурата за компенсиране на авиокомпании, които са претърпели загуби поради пандемията COVID-19 през 2020 г. или 2021 г. и не са подавали друго искане за подкрепа от държавата. Условие за кандидатстването е превозвачите да имат оперативен лиценз от Общността с разрешение за превоз на пътници, издаден от главния директор на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. 

Снимка: Владимир Христовски

“Гъливер” ЕООД доскоро изпълняваше полетите от София до Скопие, които бяха възстановени по предложение на премиера в оставка Кирил Петков. Не след дълго обаче полетите бяха спрени. Те бяха извършвани в рамките на 4 седмици. 

След това от компанията съобщиха, че не планират да прекратяват изпълнението на полетите по линията. “За подобряване на удобството на пътниците авиокомпанията търси варианти за осигуряването на по-удобни часове за полетите. “Разчитаме, след приключването на ремонта на полосата на “Летище Скопие”, да получим по-добри времена за полета”, коментираха тогава от авиопревозвача.

Те заявиха още, че прекратяват само договорните си отношения с настоящия лизингодател на самолета, с който се оперира към момента, и че предстои да бъде нает нов самолет от същия модел ATR 72.

Снимка: Piaxabay.com

След това от компанията обявиха, че са затворени резервациите и за друг планиран международен полет до Тирана.

Компанията “Гъливер” с капитал 533 хил. лв. е регистрирана през 2016 г. под името “Топ джетс”, сменено с настоящото в средата на 2020 г. “Гъливер” през “Еър логистик” е еднолична собственост на Янко Иванов.

Той е доскорошен управител на чартърната компания “Би Ейч Еър”, част от групата на туроператора Balkan Holidays и свързана с мажоритарния собственик на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

Снимка: Владимир Христовски

Новата компания неведнъж е изразявала намерението си да извършва презокеански полети до САЩ и Канада. 

На 2 март 2021 българската авиокомпания “Гъливер” получи официално разрешение от Департамента по транспорта на САЩ за изпълняване на чартърни и редовни полети от ЕС до САЩ. Плановете на компанията са да стартира редовни полети от София до Ню Йорк, на летището JFK. 

По-късно от компанията се похвалиха и с разрешение от Канада. Все още няма яснота кога в крайна сметка ще започнат полетите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here