30.11.2022 | сряда | 01:56

Атанас Пеканов: В Хърватия виждат приемането на еврото като начин да бъдат част от сърцето на Европа

Публикувано:

Сподели поста:

Хърватските граждани, бизнесът и институциите искат да бъдат част от сърцето на Европа и виждат предстоящото приемане на еврото в страната като механизъм това да се гарантира. Реакцията на подготовката за влизането в еврозоната на 1 януари догодина е основно положителна, което е резултат и от успешната координация на процеса от всички институции.

Това е основният извод на вицепремиера Атанас Пеканов след двудневно посещение в Хърватия, в рамките на което българската делегация имаше за цел да се запознае с подготовката на страната за приемането на еврото, което предстои да стане официална валута след няколко месеца.

„За гражданите и бизнеса ползите са очевидни и реакцията им беше основно положителна. Това е следствие от твърдата убеденост на хърватите, че искат да бъдат част от сърцето на Европа, но най-вече защото институциите в страната са работили в пълен синхрон, координирали са успешно процеса и са информирали обществото какво и кога ще се случва по време на тази важна трансформация. По този начин Хърватия може да използва в най-голяма степен позитивите от приемането на общата европейска валута – покачването на доверието в страната, повишаването на кредитния рейтинг и по-близката и тясна координация с европейските институции, включително по линия на банковия надзор и финансовата стабилност“, коментира Атанас Пеканов.

Екипът на вицепремиера, както и представители на Министерството на финансите и Българската народна банка проведоха срещи с министър-председателя Андрей Пленкович, с министъра на финансите Марко Приморац, със заместник-управителя на Хърватската народна банка Михаел Фауленд, народни представители от Хърватския събор, министъра на регионалното развитие и еврофондовете Наташа Трамишак, с ръководителя на представителството на Европейската комисия в страната Огнян Златев, както и с граждани и представители на бизнеса.

„Българските институции имаха възможност да обменят опит и да научат повече за всички институционални защитни механизми, които са приложени в Хърватия – от двойното показване на цените навсякъде, през административните способи за сигнализиране при неправомерни действия в отделни търговски обекти, до процеса на обмяна на старата валута в евро в бъдеще“, разказа Пеканов.

„С финансовия министър Марко Приморац разговаряхме за това, че в тези времена на несигурност, участието в общата валута, която е втората най-използвана в света и представлява ядрото на най-големия икономически съюз в света, служи като котва на стабилност – за инвеститорите, бизнеса и гражданите. Това е консенсусът, който е резултат от задълбочен публичен и академичен дебат в Хърватия. Гражданите са настроени позитивно по отношение на влизането в еврозоната, стига техният стандарт на живот да не пострада от това“, добави той.

„В Хърватската централна банка разговаряхме за техническите детайли по подготовка за приемане на общата валута – получихме полезна информация за превалутирането, информационните системи и възможностите за безплатна обмяна от старата в новата валута в търговски банки и пощи, както и за начините по които гражданите и бизнеса могат да сигнализират за неправомерни практики“, подчерта вицепремиерът.

„В хърватския парламент дискутирахме с представители на управляващите и на опозицията колко е важно по общоевропейски теми да има консенсус и хармония между проевропейски настроените политически сили, както и между изпълнителната и законодателната власт, която в крайна сметка приема редицата важни закони, така че приемането на еврото да се случи на практика“, добави Атанас Пеканов.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...